Цел 2: Край на глада, постигане на продоволствена сигурност и подобрено хранене, насърчаване на устойчиво селско стопанство
Подцели
2.1 Ликвидиране до 2030 г. на глада и осигуряване за всички, по-специално за бедните и хората в уязвимо положение, в това число новородените, на целогодишен достъп до безопасна, питателна и достатъчна храна.
2.2 Ликвидиране до 2030 г. на всички форми на недохранване, включително достигане до 2025 г. на договорените на международно равнище цели относно спирането на растежа и атрофията при децата до 5-годишна възраст и задоволяване на потребностите от храна и хранителни вещества на подрастващите момичета, бременните жени, кърмачките и по-възрастните хора.
2.3 Удвояване до 2030 г. на селскостопанската производителност и на доходите на дребните производители на храни, по-специално жените, коренното население, семейните земеделски стопани, скотовъдците и рибарите, включително чрез сигурен и равен достъп до земя, други производствени ресурси и суровини, знания, финансови услуги, пазари и възможности за добавена стойност и заетост в неземеделски дейности.
2.4 Осигуряване до 2030 г. на устойчиви системи за производство на храни и прилагане на гъвкави селскостопански практики, които увеличават производителността и обема на произвежданата продукция, спомагат за поддържане на екосистемите, засилват възможностите за приспособяване към изменението на климата, екстремните метеорологични явления, суша, наводнения и други природни бедствия и чрез които постепенно се подобрява качеството на земята и почвите.
2.5 Запазване до 2020 г. на генетичното разнообразие на семена, култивирани растения и селскостопански и опитомени животни, както и на свързаните с тях диви видове, включително чрез разумно управлявани и диверсифицирани семенни и растителни банки на национално, регионално и международно равнище, и осигуряване на достъп до генетични ресурси и свързаните с тях традиционни знания, както и честно и справедливо споделяне на произтичащите от употребата им ползи в съответствие с постигнатите договорености на международно равнище.
2.a Увеличаване, включително посредством засилено международно сътрудничество, на инвестициите в инфраструктурата на селските райони, в селскостопански научни изследвания и служби за съвети в земеделието, технологично развитие и генни банки за растителни култури и животински видове с оглед на подобряване на производствения капацитет в селското стопанство в развиващите се страни, особено в най-слабо развитите страни.
2.b Коригиране и недопускане на търговски ограничения и изкривявания на световните пазари на селскостопански стоки, включително чрез успоредното премахване на всички форми на субсидии за износ на селскостопански продукти и всички експортни мерки с равностоен ефект в съответствие с мандата на Кръга от преговори за развитие в Доха.
2.c Приемане на мерки за гарантиране на правилното функциониране на пазарите на продоволствени стоки и техните деривати и улесняване на навременния достъп до пазарна информация, включително относно хранителните резерви, за да се спомогне за ограничаване на крайната нестабилност на цените на храните.
Код на показател | Наименование на показател | Източник (първо- източник) |
Мерна единица | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2.1.U.11 | Относителен дял на хората, изпитващи умерена или тежка несигурност за прехраната си | ООН | % | 14.9 | 13.6 | 12.0 | 12.5 | 13.2 | 15.5 | 15.8 | 14.8 | . | |
2.2.U.12 | Разпространение на анемията сред жени на възраст 15-49 г. по статус на бременност, в т.ч.: | ООН | % | ||||||||||
2.2.U.12.1 | общо | ООН | % | 22.8 | 23.0 | 23.1 | 23.4 | 23.6 | x | x | x | ||
2.2.U.12.2 | бременни | ООН | % | 25.6 | 25.6 | 25.7 | 25.7 | 25.8 | x | x | x | ||
2.2.U.12.3 | не-бременни | ООН | % | 22.7 | 22.9 | 23.0 | 23.3 | 23.6 | x | x | x | ||
2.0.E.13 | Селскостопански факторен доход на годишна работна единица | Евростат (по данни на НСИ) | Верижно свързани обеми (2015 г.), евро на годишна работна единица (AWU) | 6 914.02 | 8 682.01 | 9 300.28 | 9 492.57 | 10 236.58 | 10 834.63 | 14 484.25 | 15 602.51 | 11 627.57 | |
2.0.E.14 | Предприемачески доход в селското стопанство | Евростат (по данни на НСИ) | Индекс, 2010=100 | 74.08 | 98.02 | 94.29 | 85.32 | 83.01 | 77.58 | 98.25 | 83.64 | 28.46е | |
2.4.E.15 | Площ за биологично земеделие | Евростат | Процент от общата използвана земеделска площ | 2.37 | 3.20 | 2.72 | 2.56 | 2.34 | 2.30 | 1.71 | 2.20 | ||
2.0.E.16 | Емисии на амоняк от селското стопанство | Евростат | Кг на хектар използвана земеделска площ (ИЗП) | 11.4 | 11.6 | 11.4 | 11.4 | 11.9 | 11.0 | 11.1 | 11.3 | ||
2.5.U.17 | Брой (а) растителни и (б) животински видове за използване като храна и в земеделието, от които се съхранява генетичен материал средносрочно или дългосрочно в специализирани съоръжения, от които: | ООН | |||||||||||
2.5.U.17.1 | Брой местни породи животни, за които се съхранява достатъчен генетичен материал за възстановяването им | ООН | Брой | . | . | 2e | 2e | 2e | 2e | 2e | 2e | 2e | 2e |
2.5.U.17.2 | Брой растителни видове, за които се съхранява генетичен материал ex-situ | ООН | Брой | . | 67012e | 67510e | 69336e | 69336e | 69413e | 69767e | 69623e | . | . |
2.5.U.18 | Относителен дял на местните породи класифицирани в риск от изчезване | ООН | % | 86 | 92 | 82 | 79 | 80 | 81 | 81 | 80 | 80 | 80 |
2.a.U.19 | Индекс на ориентация към селското стопанство за държавните разходи | ООН | Индекс | 1.13 | 0.61 | 0.61 | 0.71 | 0.73 | 0.62 | 0.42 | 0.57 | . | . |
2.a.U.20 | Индикатор на аномалиите в цените на храните | ООН | Индекс | -0.02 | -0.03 | 0.5 | -0.53 | 0.68 | 1.06 | -0.54 | 2.12 | 0.6 | |
"#"прекъснат динамичен ред |
|||||||||||||
"." липсват данни | |||||||||||||
"е" оценка | |||||||||||||
"x"- поради естеството на данните не може да има случай(неприложимо) |
Държава: България
Източник: Департамент по икономически и социални въпроси на ООН