Светът на статистиката

Велопоход от ТСБ – Ямбол до Национален археологически резерват „Кабиле”

На 08.06.2013 година Териториално статистическо бюро – Ямбол в партньорство с община Ямбол проведе Велопоход, посветен на Международната година на статистиката – 2013, навършването на 133 години от създаването на българската държавна статистика и Празника на община Ямбол. До 10.00 часа в Териториално статистическо бюро – Ямбол (ТСБ – Ямбол) се събраха и регистрираха всички желаещи да вземат участие в обявения Велопоход с 10 километров маршрут от ТСБ – Ямбол до Национален археологически резерват „Кабиле” (НАР ”Кабиле”). Личните данни на участниците бяха експресно обработени и обобщената информация бе представена в  графичен вид на обявената пресконференция с журналисти в конферентната зала на ТСБ – Ямбол. С помощта на мултимедийна презентация бяха представени целите на международната година на статистиката; реализираните в тази връзка, до момента, мероприятия от ТСБ – Ямбол; информация за регистрираните в подкрепа на инициативата ведомства, училища и други организации на територията на област Ямбол. Директорът на ТСБ – Ямбол, Калина Казанджиева подчерта, че на пръв поглед между статистиката и велопохода няма нищо общо, но в действителност статистиката намира приложение във всички сфери на обществения живот, в т.ч. и в спорта. В подкрепа на думите си, тя обяви, че в настоящия велопоход участват 34 души, в т.ч. 62.0% – мъже и 38.0% – жени. Средната възраст е 32.6 години. Най-възрастният участник е мъж на 63 навършени години, а най-младият – момче на 6 години. Средната възраст на мъжете е 31.7 години, а на жените – 33.2 години. Според местоживеенето – 94.0% са живущи в града, а 6.0% – в селата. Разпределението на велосипедистите според социалния им статус е следното: 62.0% са работещи, 32.0% са учащи, а 6.0% – пенсионери.

Велопоходът стартира от ТСБ – Ямбол, премина покрай големия розариум и алеите на красивия градски парк, като по пътя си колоездачите предизвикаха радостни възгласи и бяха аплодирани от много граждани. Маршрутът премина по булевард „Европа”, през центъра на с. Кабиле и след 1 час и 10 мин. финишира пред портала на НАР ”Кабиле”. Групата беше силно ентусиазирана и си направи снимки с развети български знамена. Калина Казанджиева приветства участниците в мероприятието и награди шестгодишният „най-малък герой” Димитър Христов и най-възрастният участник – инж. Иван Дунчев.

В партньорство с Регионален исторически музей – Ямбол, мероприятието продължи във втория си етап, под мотото: „Статистиката е застинала история, а историята – текуща статистика”. Екскурзоводът Таня Павлова показа изложените в музея артефакти и изнесе увлекателна беседа.

Медиен партньор на мероприятието бе местната телевизия „Диана”, чийто екип направи разширен репортаж за велопохода.

Всички участници изразиха удовлетворението си и пожелание велопоходът да се превърне в традиционен и ежегоден – запазена марка на Териториално статистическо бюро – Ямбол.

Участници в пресконференцията

Участници в пресконференцията

Състезатели във Велопохода
Състезатели във Велопохода

Участници във Велопохода

Участници във Велопохода

Участници във Велопохода

Участници във Велопохода