Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ ще консултират статистици от Косово в областта на статистиката на информационното общество

Публикувано на: 26.05.2015 - 17:12
Във връзка с получено от Статистическата агенция на Косово искане за консултантска помощ експерти от отдел „НИРД, иновации и информационно общество“ на НСИ ще проведат обучение в областта на статистиката на информационното общество. Експертната мисия се провежда в периода 26 - 28 май 2015 г. в гр. Прищина.

Целта на обучението е българските статистици да запознаят колегите си от Косово с българския опит при прилагането на европейското законодателство в областта на статистиката на информационното общество.

По време на визитата експертите Ваня Желева и Мая Папазова ще изнесат презентации, свързани със събирането на данни, прилаганата методология, обработката и разпространението на резултатите от изследванията.

Посещението на статистици от Националния статистически институт на България в Статистическата агенция на Косово и резултатите от него ще бъдат добра основа за по-нататъшно развитие на двустранните отношения между двете институции.

Визитата се финансира чрез инструмента на ЕК за прилагане на достиженията на Общностното право - TAIEX, в рамките на който се предоставя краткосрочна техническа помощ под формата на семинари, посещения с цел обучение и експертни мисии.