Премини към основното съдържание

Новини

НСИ е готов с данните, необходими за изчисляване на новата такса смет

петък, 29 септември 2023 - 09:01

Всички 265 общини в България ще получат стандартизирани данни по 31 показателя за броя на жилищата и домакинствата в тях, събрани по време на Преброяване 2021 г. Това съобщи председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов пред участниците в Шестия национален форум на общинските данъчни експерти, организиран от Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на НСИ участва в дискусионния форум, посветен на сроковете и ангажиментите на общините при определянето на нова такса за битови отпадъци.

Изложба на НСИ „Да преобразим нашия свят“ представя целите за устойчиво развитие на ООН

сряда, 27 септември 2023 - 14:29

Знаете ли какви са целите за устойчиво развитие или как всеки може да подобри живота ни чрез постигането им до 2030 година? Отговорите ще откриете, ако посетите изложбата, организирана съвместно от Националния статистически институт и Столичната община „Да преобразим нашия свят. Цели за устойчиво развитие до 2030 г.“, която ще бъде открита на 2 октомври и ще остане до 16 октомври в градинката пред „Кристал“ в София.

Председателят на НСИ провежда поредица от срещи със служителите в страната

понеделник, 25 септември 2023 - 14:41

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов провежда поредица от срещи със служителите от шестте Териториални статистически бюра. Целта е ръководството на институцията да се запознае с условията на работа, състоянието на сградния фонд и материалната база, както и предизвикателствата, с които се сблъскват работещите в местните структури на НСИ.

Над 50 експерти се включиха в четвъртия спортен турнир на НСИ

понеделник, 25 септември 2023 - 12:56

Повече от 50 експерти премериха сили в четвъртия спортен турнир на Националния статистически институт, който се проведе от 21 до 23 септември в Учебния център на НСИ в село Сливек край Ловеч. Служителите от Централно управление и  шестте Териториални статистически бюра се състезаваха за първи път след ковид пандемията в осем дисциплини - тенис, тенис на маса, шахмат, колоездене, стрелба с лък, футбол на маса (джаги), дартс и табла.

Втори конкурс за статистическо есе за ученици

понеделник, 18 септември 2023 - 09:00

По случай 20 октомври – Европейски ден на статистиката, Националният статистически институт организира конкурс за статистическо есе на тема:

„Възможности за използването на изкуствен интелект при производството на статистическа информация“

Националният статистически съвет направи преглед по препоръките от Партньорската проверка на Евростат преди годишния мониторинг

четвъртък, 14 септември 2023 - 16:38

Основна тема на проведеното на 14 септември заседание на Националния статистически съвет (НСС) беше изпълнението от органите на статистиката на препоръките от Партньорската проверка, проведена през 2022 г. и предстоящия годишен мониторинг по дейности. „НСИ прави преглед за напредъка на всички органи на статистиката, въпреки че проверката обхващаше само три от тях. Целта е всички органи на статистиката да вървят заедно“ – отбеляза председателят на НСИ доц. Атанасов и допълни, че НСИ ще подпомага колегите от другите институции.

Срокът за подаване на коригиращи годишни отчети от фирмите в НСИ е 2 октомври

четвъртък, 14 септември 2023 - 09:30

До 02 октомври 2023 г. е срокът, в който еднократно фирмите могат да подадат по електронен път чрез въвеждане в реално време (online) в Информационна система „Бизнес статистика“ коригиращ годишен отчет за дейността през 2022 година.

Обработването (приключването) на коригиращите годишни отчети се извършва от служителите на НСИ, за което е необходимо технологично време. Отчетите трябва да отговарят на методологическите изисквания, за да не бъдат отхвърлени.

НСИ ще предоставя статистическа информация на общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса „битови отпадъци“

сряда, 13 септември 2023 - 12:20

Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно детайлна статистическа информация, произведена от Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Информацията е необходима на общините за разработването на бъдеща методика за изчисляване размера на такса „битови отпадъци“. Това е записано в рамковото споразумение, подписано днес от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева.

Брифинг на НСИ и НСОРБ

вторник, 12 септември 2023 - 10:38

На 13 септември 2023 г. /сряда/ от 10,00 часа в сградата на НСИ на ул. „Панайот Волов“ 2 /зала Пресцентър/ ще се проведе брифинг за медиите по повод подписването на Рамково споразумение между Националния статистически институт и Националното сдружение на общините в Република България, на базата на което общините ще получават официални данни от преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

Заместник-председателят на НСИ се срещна с председателя на гръцката статистка по време на 87-ия Солунски международен панаир

понеделник, 11 септември 2023 - 14:21

По покана на председателя на Гръцката статистическа служба (ELSTAT) Атанасиос Танопулос на 10 септември заместник-председателят на НСИ д-р Свилен Колев присъства на откриването на щанда на ELSTAT на 87-ия Солунски международен панаир, на който България тази година е страна почетен гост. На своя щанд гръцката статистическа служба показва производството на официална статистика в Република Гърция, както и  усилията на ELSTAT за гарантиране и непрестанно подобряване на качеството на статистическите данни.