Премини към основното съдържание

Новини

Победителите в националния кръг ще представят България на финала на Европейската олимпиада по статистика

събота, 13 април 2024 - 15:41

По два отбора от двете категории завоюваха правото да представляват България на седмото издание на Европейската олимпиада по статистика. Това са Search от ПМГ „Христо Смирненски“, Перник и CoffeeNG от Втора АЕГ „Томас Джеферсън“, София в категория А и Prima от ВТГ „Георги С. Раковски“, Варна и Daimos от ПМГ „Иван Вазов“, Добрич в категория Б. Победителите бяха обявени след публичното изслушване, което се проведе на 13 април в София.

21 отбора се класираха за финала на „Дейтатон 2024“

петък, 12 април 2024 - 16:47

Двадесет и един ученически отбора от Шумен, Гоце Делчев, Сливница, Пловдив, Троян, Генерал Тошево, Пазарджик, Бургас, Варна, Петрич и София придобиха право на участие във финалния етап на второто издание на статистическото състезание на НСИ „Дейтатон 2024“.

Специално жури, съставено от експерти на Националния статистически институт, оцени и класира участниците, които в първия кръг от 20 март до 8 април представиха онлайн разработките си на тема „Статистически анализ на тенденциите и предизвикателствата пред обучението и професионалната реализация на младите хора в България“.

Седмото издание на ЕОС отбеляза рекорд в онлайн гласуването за финалистите

петък, 12 април 2024 - 15:32

Рекордните 38 758 гласа събраха финалистите за публичния кръг на Европейската олимпиада по статистика 2024 – с близо 15 760 гласа повече в сравнение с миналата година. За публичното изслушване  се класираха 11 отбора от цялата страна, които са разделени в две възрастови групи.

Благодарствен адрес за председателя на НСИ от Синдкалния съвет

сряда, 10 април 2024 - 14:57

Синдикалният съвет в Националния статистически институт връчи на председателя на институцията доц. д-р Атанас Атанасов благодарствен адрес. „Ние, членовете на Съвета, изказваме искрена благодарност на доц. д-р Атанас Атанасов. С настоящото изразяваме нашата признателност за оказаното съдействие, искрената ангажираност и подкрепа“, се казва в документа. Доц. Атанасов благодари на членовете на съвета за признанието и за добрата съвместна работа. „Заедно можем да изведем българската статистика на световно ниво!“, отбеляза той.

7 април – Световен ден на здравето

неделя, 7 април 2024 - 07:00

През 2022 година на 10 хиляди души от населението на страната има 127 души медицински персонал, от които 46 лекари, 12 зъболекари и 69 медицински специалисти.

Темата на Световния ден на здравето тази година е „Моето здраве, мое право“. Тя е избрана в защита на правото на достъп до качествени здравни услуги, образование и информация, както и безопасна питейна вода, чист въздух, добро хранене, качествено жилище, достойни условия на труд и околна среда и свобода от дискриминация.

Председателят на НСИ разсея съмненията на „Възраждане“ за изчисляването на инфлацията

петък, 5 април 2024 - 16:36

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с представители на партия „Възраждане“. Причина за срещата с народните представители Димо Дренчев, Йордан Тодоров, Борис Аладжов и общинския съветник в СОС Деян Николов бяха съмненията на някои членове на партията относно изчисляването на инфлацията за страната.

Заседание на Работната група по обмен на статистически данни към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

четвъртък, 4 април 2024 - 14:31

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и експерти от отдел „Международни отношения и проекти“ взеха участие в  заседание на Работната група по обмен на статистически данни и икономическа информация към Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), което се проведе във виртуален формат.

Студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ на гости на НСИ

вторник, 2 април 2024 - 16:35

Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов прие студенти от специалност „Регионално развитие и политика“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, които посетиха Централното управление на институцията. Доц. Атанасов приветства студентите с „Добре дошли“ и им представи приоритетите в дейността на българската статистика, като подчерта, че един от тях е повишаването на статистическата грамотност сред учениците и студентите.

2 април - Международен ден на детската книга

вторник, 2 април 2024 - 09:03

През 2022 година в България са издадени 450 заглавия художествена детска литература и 113 заглавия научнопопулярна литература.

С тези данни НСИ отбелязва Международния ден на детската книга 2 април.

Онлайн гласуване за избор на участници в европейския кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2024

понеделник, 1 април 2024 - 12:30

Започна онлайн гласуването за презентациите в публичния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици 2024.

До 11 април включително може да гласувате за Вашия фаворит. Задачата на 11-те отбора от двете възрастови групи е да се разработи идея за видеоклип на тема „Някога всичко беше по-хубаво – истина ли е?“ Разгледайте двете презентации, разработени от всеки отбор, за да изберете най-достойните. Едната ще Ви запознае със състезателите, а другата – с техните идеи.