Премини към основното съдържание

Проект Модул (DMT): 04.1.51 - „Статистика на цените - методологични и практически подобрения и усъвършенствания“

Публикувано на: 14.05.2015 - 12:01
НСИ започна работа по проект Модул (DMT): 04.1.51 - „Статистика на цените - методологични и практически подобрения и усъвършенствания“, който се изпълнява съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 04151.2014.002-2014.419.

С участието си в настоящия проект, България ще предприеме действия по: провеждане на пилотни проучвания относно автоматизираното събиране на детайлни цени чрез Интернет; внедряване на детайлна класификация на 5-то ниво на агрегация за ХИПЦ-АЦ; и разработването на пилотна система за производство на показатели за продажбите на жилища. Отделните дейности са групирани в един проект, т.нар. блоков проект.

Проектът включва следните дейности и цели:

Дейност 1: „Модернизация на регистрацията на цените и изчисляването на индексите“ обхваща:
Цел 1.C: Използване и анализ на цените, регистрирани чрез Интернет:
 провеждане на пилотно изследване относно автоматичното регистриране на детайлните цени чрез Интернет, като се проучи опита на други страни в тази област. В резултат (от това изследване) ще се направи експериментално автоматизирано събиране на данни със съответния ИТ софтуер.
Цел 1.D: Детайлна Класификация на индивидуалното потребление по цели (КОИКОП) на 5-то ниво на агрегация за ХИПЦ-АЦ:
 адаптиране на съществуващите производствени процеси от събирането на данни до предоставянето на годишна информация относно класифицирането на под-индексите на напълно или частично администрирани на 5-то ниво на КОИКОП.
 
Дейност 2 „Статистика на недвижимите имоти“
Целта на дейност 2 е подобряване на съществуващата система за събиране на данни и изчисляване на показателите за продадените жилища (ППЖ): стойност на продажбите на жилища и брой на продадените жилища (сключени сделки за продажба на жилища), разработването на методология за конструирането и изчисляването на тримесечни ППЖ и създаването на пилотна система за регулярното производство на ППЖ.

Проектът е с продължителност от 15 месеца и ще приключи през юни 2016 година.