Премини към основното съдържание

НСИ започна работа по проект „SIMSTAT - провеждане на пробни тестове за обмен на микроданни“

Публикувано на: 13.05.2015 - 17:10
Националният статистически институт започна работа по проект „SIMSTAT - провеждане на пробни тестове за обмен на микроданни“, който се изпълнява съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 06151.2014.002-2014.449.

Целта на проекта е да приложи резултатите и споразуменията, които са следствие от предишния ESSNet проект - „Подготовка за обмен на микроданни за търговията в рамките на ЕС между държавите членки“, и по-специално:

- да тества техническото функциониране на ИТ системата, CCN порталите и мрежите;

- да проведе тестовия обмен на микроданни през второто и третото тримесечие на 2015 г., следвайки договорените указания и срокове;

- да направи анализ на обменените данни в съответствие с предварително дефинирани процедури;

- да направи оценка за работата на системата и използваемостта на обменените микроданни.

Координатор на работата по проекта е Франция. В него като копартньори участват следните държави членки: Австрия, България, Хърватия, Чешка република, Германия, Дания, Естония, Финландия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Обединено кралство.

Дейността по проекта e разделена на четири работни пакета (РП). Участието в РП 1 и РП 2 е задължително за всички държави членки, докато участието в РП 3 и РП 4 е по избор. България участва в РП 1, РП 2 и РП 4.

Основните задачи на проекта включват:

- РП 1: Подготовка на стратегията за тестване и провеждане на тест на техническите функционалности и оперативната съвместимост на ИТ системата и средствата.

- РП 2: Пилотен обмен на микроданни през второто и третото тримесечие на 2015 г., следвайки договорените указания и срокове, и оценка на работата на системата.

- РП 3: Оценка на съответствието на обменените данни на правилата за валидиране и съставяне и предоставяне на стратегия за усъвършенстване.

- РП 4: Анализ и документиране на резултатите от тестовия обмен (оценка на полезността на обменените микроданни).

Продължителността на проекта е 14 месеца и ще приключи през декември 2015 година.