Премини към основното съдържание

Работно посещение на Евростат в областта на бизнес статистиката

Публикувано на: 30.06.2014 - 11:27
На 30 юни и 1 юли 2014 г. Националният статистически институт приема мисия от Евростат, ръководена от директора на дирекция „Глобална бизнес статистика“ г-жа Мария Хелена Фигейра, която включва двама началници на отдели в същата дирекция на Евростат - г-жа Мартина Хан, началник на отдел „Бизнес статистика - координация и регистри“, и г-жа Ани Тодорова, началник на отдел „Стоки - производство и международна търговия“.

Целта на работното посещение е обмен на информация по основни стратегически теми в областта на глобалната бизнес статистика - статистика на международната търговия със стоки, бизнес регистри, структурна бизнес статистика, краткосрочна бизнес статистика, статистика на туризма и други.

Експертите от Националния статистически институт ще представят постигнатия напредък по европейските проекти за модернизация на бизнес статистиката, както и работата по основни инициативи като новия Рамков регламент за интегриране на бизнес статистиката - FRIBS; статистически единици;  SIMSTAT (Single Market Statistics) - системата, която ще бъде резултат от реформата на търговията в рамките на Европейския съюз, и други.

Двустранните срещи между Евростат и националните статистически институти се провеждат регулярно в държавите - членки на ЕС, за споделяне на идеи и обмен на добри практики при производството на официална европейска статистика.