Премини към основното съдържание

Националният статистически институт стартира изпълнението на проект по ОПАК за изграждане на информационна система за обслужване на граждани и фирми посредством автоматично изпълнение на онлайн заявки за статистическа информация

Публикувано на: 30.06.2014 - 11:17
На 2.04.2014 г. Националният статистически институт стартира изпълнението на проект на тема „Разработване на инструменти за осигуряване на възможност за онлайн дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация през сайта на Националния статистически институт от гражданите, бизнеса и администрацията чрез обработка на информация от наблюдения на Националния статистически институт, генериране на таблици и проверка на конфиденциалността на данните”. 

 Проектът се изпълнява на основание на Договор № 13-31-19/02.04.2014 г. между НСИ и Министерството на финансите, Управляващ орган на Оперативна програма „Административен капацитет“. Договорът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът е с продължителност 18 месеца, като основната цел на проекта е подобряване на качеството и надеждността на обслужването на гражданите и бизнеса чрез развитие на електронно управление. Специфичните цели за постигане на крайния резултат са ускоряване на процеса по предоставяне на данни за потребители, подобряване на качеството на крайния продукт и усъвършенстване на процеса на обработване на информацията, получавана от наблюдения на Националния статистически институт.

Проектът е насочен към широк кръг потребители: граждани, бизнес, професионални организации, сдружения и асоциации, държавна администрация, чиито представители ще могат да дефинират онлайн заявки за статистическа информация през сайта на НСИ, както и за ползване от служители на НСИ за изготвяне на статистически справки. Целите на проекта са в пълно съответствие и с мерките, заложени в регламенти на Европейския съюз и Стратегията за развитие на Националната статистическа система на Република България 2013 - 2017.