Премини към основното съдържание

Участие на делегация на НСИ в заключителна среща по туининг проект в бившата югославска република Македония

Публикувано на: 30.06.2014 - 11:12
Сергей Цветарски, председател на НСИ, ще участва в заключителната среща  по туининг проект „Подпомагане на статистическата служба на Македония за изграждане на капацитет и хармонизиране на статистическата дейност със стандартите на ЕС“, която ще се проведе на 30 юни и 1 юли 2014 г. в гр. Скопие. Националният статистически институт ще бъде представен и от Стефан Цонев, началник на отдел „Статистика на околната среда и енергетиката“, и Галина Василева, и.д. началник на отдел „Статистика на услугите“, които участваха в изпълнението на дейностите по проекта в областта на сметките в околната среда и статистиката на транспорта.

 Първият ден се предвижда провеждането на четири паралелни сесии в областта на националните сметки, социалната и бизнес статистиката и качеството на статистическите данни, в които ще вземат участие и представителите на НСИ. Вторият ден партньорите по проекта ще представят  резултатите от него и съвместната им работа.  Предвижда се да вземат участие генералният директор на Федералната статистическа служба на Германия, генералният директор на Статистическата служба на Македония, ръководителят на делегацията на ЕС в Скопие, началникът на отдел „Статистическо сътрудничество“ в Евростат, посланикът на Германия в Скопие, представители на правителството на бившата югославска република Македония, ръководителите на проекта и неговите компоненти от германска и македонска страна.

Туининг проектът „Подпомагане на статистическата служба на Македония за изграждане на капацитет и хармонизиране на статистическата дейност със стандартите на ЕС“, страни по който са Федералната статистическа служба на Германия (DESTATIS) и Статистическата служба на Република Македония, стартира през  второто шестмесечие на  2012 година. Младши партньор по проекта е Статистическата служба на Дания, а с експерти участват България, Чешката република и Франция. Общата стойност на проекта е 1.2 милиона евро за период от 24 месеца. Националният статистически институт участва в изпълнението на дейностите по проекта с шест души  експерти, които реализираха 11 мисии. Участието в този проект  е продължение на доброто сътрудничество на НСИ със статистическите служби на Германия и бившата югославска република Македония.