Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ Сергей Цветарски ще участва в семинар на ОИСР за субективното благосъстояние

Публикувано на: 23.06.2014 - 09:25
По покана на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще участва в семинар, посветен на измерването на субективното благосъстояние и използването на резултатите от него при определянето на политики. Събитието ще се състои на 23 и 24 юни 2014 г. в Конферентния център на ОИСР в Париж. С решение на Министерския съвет от 27 януари 2011 г. председателят на Националния статистически институт е определен да представлява Република България в заседанията на Комитета по статистика и политики в статистиката към ОИСР като ad hoc наблюдател.

Целта на двудневния семинар е да събере заедно производители на данни, професионалисти в определянето на политики и изтъкнати учени, които да обменят идеи помежду си относно най-добрите начини за измерване на субективното благосъстояние и новостите в използването на данните при определянето на политики.

Семинарът ще подпомогне укрепването на съществуващата мрежа от професионалисти в Европа, а също така и по-доброто разбиране на концепцията за субективно благосъстояние както за производителите на данни, така и за техните потребители. В дневния ред на форума са включени сесии по темите: „Идеята за субективно благосъстояние и нейната обоснованост - защо е необходимо да се измерва то?“, „Методологически въпроси и подходи за измерване“, „Обсъждане на опита на националните статистически институти“, „Използване на данните за субективното благосъстояние при разрешаване на проблеми в политиките“ и „Очертаване на следващите стъпки в основните насоки за работата на ОИСР“.