Премини към основното съдържание

НСИ организира научна конференция за обсъждане на Преброяване 2011

Публикувано на: 10.05.2014 - 17:10
Уважаеми потребители,

За НСИ е от изключителна важност качеството на статистическата информация в съответствие с Кодекса на европейската статистическа практика. Известно е, че преброяванията на населението и жилищния фонд в България са фундаментални изследвания, които държавната статистика провежда веднъж на 10 години. Данните от преброяванията са основата, върху която се провеждат всички бъдещи изследвания на НСИ за следващия десетгодишен период от време. От качеството на тези данни зависи и качеството на всички показатели, които статистиката разработва. Това са числата, които са важни за правителството и цялото общество, когато се планират и трасират пътищата за развитие на страната. Не на последно място това са числата, чрез които България се представя пред Европа и света, пишейки своята история.

Предвид повишения обществен интерес към качеството на Преброяване 2011 и с цел да се даде възможност за участие на широк кръг потребители, граждани, академична общност, институции и организации НСИ предлага общественото обсъждане да прерасне в научна конференция, която да се проведе на 17 юни 2014 година. 

Основните теми за обсъждане са свързани с методологията, подготовката, законовата основа и качеството на данните от проведеното Преброяване 2011.

Националният статистически институт благодари на всички, проявяващи интерес към темата, като се извинява за отмяната на обявеното за 13 май 2014 година обществено обсъждане на Преброяване 2011.

В НСИ ще се приемат материали и заявки за участие в конференцията до 15 юни 2014 г. на e-mail адрес: [email protected], тел. 02/9857 633.

Всички заинтересовани ще бъдат допълнително информирани относно дневния ред и мястото на провеждане на конференцията преди 1 юни 2014 година.