Премини към основното съдържание

Д-р Ренета Инджова - председател на НСИ, ще участва в два статистически форума в Париж

Публикувано на: 04.04.2014 - 11:45
На 7 и 8 април 2014 г. в Париж, Франция, ще се проведе 11-ото заседание на  Комитета по статистика и политики в статистиката към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). С решение на Министерския съвет от 27 януари 2011 г. председателят на НСИ е определен да представлява Република България в заседанията на Комитета по статистика и политики в статистиката към ОИСР като ad hoc наблюдател. На заседанието ще бъдат разглеждани въпроси, свързани с икономическия растеж и измерването на благосъстоянието и напредъка.

Непосредствено след 11-ото заседание на Комитета - от 9-и до 11-и април, ще се проведе 62-ата пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици. Целта на форума е координиране на международната статистическа дейност в рамките на ИКЕ/ООН, в която участват представители от цял свят. Конференцията на европейските статистици е един от най-старите статистически органи на световно ниво. Основите й са положени още по времето на Обществото на народите (ОН) и е съществувала между Първата и Втората световна война. През 1928 г. се провежда първата Статистическа конференция. През годините Конференцията изиграва ключова роля в популяризирането и развитието на статистиката.

В дневния ред са включени дискусии относно насоките за разработване на методологически указания и препоръки за подобряване на качеството на статистиката на национално ниво, както и на международната съпоставимост на данните. Ще се обсъди и напредъкът, осъществен по дейността на прилагането на стратегията на Групата на високо равнище по въпросите на модернизирането на процесите за производство на статистика и за предлагане на статистически услуги, както и насоките за действие и препоръки в областта на индикаторите за равенство на половете и на статистиката на климатичните промени.  

Повече информация за 62-ата пленарна сесия на Конференцията на европейските статистици може да се намери на: http://www.unece.org/stats/documents/2014.04.ces.html.