Премини към основното съдържание

Министерският съвет прие Отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на НСИ през 2013 година и Националната статистическа програма за 2014 година

Публикувано на: 13.02.2014 - 17:00
На 12 февруари 2014 г. на  редовното си  заседание  Министерският съвет със свое решение прие Отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на НСИ през 2013 г. и Националната статистическа програма за 2014 година.

Отчетът за изпълнението на Националната статистическа програма (НСП) и за дейността на Националния статистически институт през 2013 г. е разработен в съответствие с чл. 9, т. 6 от Закона за статистиката. Отчетът представя изпълнението на задачите от Националната статистическа програма и дейността на Националния статистически институт и другите органи на статистиката през 2013 година.

Специално внимание е отделено на новите изследвания и дейности, проведени за първи път през изминалата година. Описани са постигнатите резултати по изпълнението на  хоризонталните приоритети, заложени в приетата Стратегия за развитие на НСС, 2013 - 2017 г., както и извършените дейности по производство на статистическа информация в отделните тематични области - демографска и социална статистика, макроикономическа статистика, бизнес статистика, многоотраслова статистика и статистика на селското и горското стопанство. Представено е също ресурсното осигуряване на Националния статистически институт.

Националната статистическа програма за 2014 г. е разработена в съответствие с Глава трета от Закона за статистиката. Програмата включва плана за дейността на НСИ и плановете за статистическите дейности на органите на статистиката.

С цел удовлетворяване на нуждите на потребителите от статистическа информация в НСП 2014 са включени нови изследвания и дейности, които отразяват европейските приоритети, заложени в Годишната европейска статистическа програма за 2014 г. и Европейската статистическа програма през периода 2013 - 2017 г., както и националните приоритети, заложени в Стратегията за развитие на Националната статистическа система на Република България през периода 2013 - 2017 година.