Премини към основното съдържание

НСИ ще участва в 20-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 11.02.2014 - 09:30
НСИ ще участва в 20-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което ще се проведе в сградата на Евростат в Люксембург на 13 февруари 2013 година. Това е първото от четирите заседания на КЕСС за тази календарна година, което се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР.

Комитетът на Европейската статистическа система осигурява професионалното ръководство на Европейската статистическа система при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. Той подпомага Евростат по въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляването на тежестта на респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и по въпроси на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.

Дневният ред на заседанието включва една точка по комитология: Проект на Регламент на Комисията (ЕС), определящ еднакви условия за изпълнение на Регламент (ЕС) № 1260/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно европейската демографска статистика по отношение на разрезите от данни, сроковете и ревизиите на данни. България подкрепя проекта, който ще се отрази върху вида, структурата и съдържанието на ежегодно предоставяните от страната данни в областта на статистиката на населението и демографските събития. В България вече бяха предприети съответните стъпки и страната ни ще предостави изискваните по Регламента теми и разпределения на данните за първата референтна година  - 2013.

Въпросът за изразяване на становище се отнася до  въвеждането на вътрешногодишна ротационна схема на извадката  като основна характеристика на бъдещото Наблюдение на работната сила в ЕС (EU-LFS) при модернизацията на социалните анкетни проучвания.

На заседанието ще бъдат представени докладите на директорските групи относно изпълнението на стратегическите дейности в областта на бизнес статистиката и методологията; ще бъде направен кратък преглед на дневния ред на предстоящата 45-а среща на Статистическата комисия на ООН (СКООН) и съпътстващите я международни събития; целевата група по Vision 2.0, чиято дейност е насочена към въпроси, свързани с доверието в Европейската статистическа система, визията, програмата ESS.VIP, управленските структури, правната рамка, системата за качество и добри практики, ще представи постигнатия напредък; Групата за партньорство ще отчете дейността си и Гръцкото председателство на Съвета на ЕС ще направи отчет.

За дискусии са предложени методологията при анализ на въздействието върху ESS VIP проектите и 5-я доклад на Европейския консултативен съвет за статистическо управление.

Непосредствено преди заседанието на КЕСС ще се проведе среща на тема „Сътрудничеството между Европейската статистическа система (ЕСС) и Eвропейската система на централните банки (ЕСЦБ) в областта на статистиката на платежния баланс”.