Премини към основното съдържание

Среща на партньорите по проект SEEMIG, 28 - 30 януари 2014 г., София

Публикувано на: 30.01.2014 - 15:43
На 28 и 29 януари 2014 г. в София се проведе работна среща по проект „Управление на миграцията и нейното влияние в страните от Югоизточна Европа - международни дейности за изготвяне на стратегии, основани на доказателствата” (SEEMIG), който се реализира по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007  - 2013” (http://www.southeast-europe.net/hu/).

SEEMIG е стратегически проект, чиято цел е изследването на тенденциите на миграцията в Югоизточна Европа, като по този начин ще допринесе за създаване на стратегии, основани на доказателства, и ще подпомогне вземащите решения и административните органи на транснационално, национално и местно ниво да се справят с ефектите на миграцията, демографските процеси и процесите на пазара на труда в региона.

В работната среща участваха партньорите по проекта от осем страни (Австрия, България, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). Това бяха както представители на националните статистически институти, така и изследователи от Института за демографски изследвания (Унгария), Университета Тренто (Италия),  Виенския университет и др.

Д-р Ренета Инджова - председател на НСИ, откри и взе участие в пленарната сесия на работната среща.

Програмата на партньорската среща беше посветена на предстоящите дейности по проекта SEEMIG. В тях НСИ като координатор ще работи в сътрудничество и партньорство с националните институции, ангажирани с разработването и прилагането на стратегическите политики в областта на миграцията и влиянието й върху демографските процеси и пазара на труда.

За  да подпомогне разработването на политики на национално, регионално и местно ниво, проектът си поставя за цел и сътрудничество с академичните и научните институти за създаване на ефективни политики, основани на надеждни статистически данни. НСИ ще продължи активното си участие в създаването и поддържането и на транснационални бази данни.

Ръководителите на отделните работни пакети по проекта SEEMIG проведоха на 30.01.2014 г. работна среща, на която бяха планирани предстоящите действия.