Премини към основното съдържание

НСИ започна работа по проект „Модернизиране на Интрастат”

Публикувано на: 29.01.2014 - 14:00
Националният статистически институт започна работа по проект „Модернизиране на Интрастат”. Проектът се изпълнява съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 06142.2013.001 - 2013.508.

Системата Интрастат се прилага в България от 2007 г. - годината на присъединяване на България към Европейския съюз.

Въпреки факта, че системата Интрастат позволява значително намаляване на тежестта на респондентите в сравнение с митническото оформяне, тя се счита за една от най- натоварващите области на статистиката. Поради тази причина след въвеждането й, системата Интрастат е била обект на множество дискусии и инициативи на политическо и техническо равнище.

През 2012 г. Евростат представи нов подход при събирането и съставянето на вътрешнообщностната търговска статистика - т.нар. SIMSTAT (Single Market Statistics) предложение. Неговата основна цел е намирането на постоянно и устойчиво решение, при което да се има предвид както натоварването на респондентите, така и качеството на данните.

Предложението SIMSTAT е изградено на основата на два водещи принципа: 1) значително намаляване на натоварването на респондентите чрез премахване на изискването за минимален обхват на данни при пристиганията в рамките на ЕС; 2) създаване на допълнителен източник на данни чрез въвеждането на задължителен обмен на микроданни при изпращанията в рамките на ЕС.

Общата цел на проекта „Модернизиране на Интрастат” е да се проучи възможността за прилагане на SIMSTAT в българската национална практика.

Специфичната цел на проекта е да се направи първоначална оценка на SIMSTAT предложението чрез поставяне на акцент върху проблемите и слабостите, установени в рамките на проекта, както и последиците върху системите за събиране и съставяне на външнотърговски данни.

Проектът е с продължителност 15 месеца и приключва през март 2015 година.