Премини към основното съдържание

НСИ ще консултира експерти от Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в областта на доходите и условията на живот (SILC)

Публикувано на: 20.01.2014 - 10:15
В периода от 20 до 22 януари 2014 г. експерти от НСИ ще консултират свои колеги от Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в областта на  доходите и условията на живот (SILC). Визитата е в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2011).

По време на тридневното посещение д-р Десислава Димитрова - главен експерт  в отдел „Статистика на доходите, разходите на домакинствата и качеството на живот”, и Цвета Цонкова - старши експерт в същия отдел, ще запознаят македонските експерти с прилагането на Регламент № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета, отнасящ се до статистическите данни на Общността за доходите и условията на живот (ЕU-SILC) и по-конкретно с опита на НСИ при провеждането на Изследването на доходите и условията на живот. Македонските колеги ще имат възможност да се запознаят с методологията на изследването, ръководството за неговото провеждане, въпросниците, работата на анкетьорите и въвеждането на данните. Особено внимание ще бъде отделено на формирането на целевите променливи (текущи и лонгитудинални), подготовката на файловете с данни и тяхното валидиране, както и на въпроси, свързани с правилата за анонимизация, предаването и разпространението на данните от изследването.

Посещението на българските експерти е първото за 2014 г. и е продължение на традиционно доброто сътрудничество между Националния статистически институт и Държавната статистическа служба на бившата югославска република Македония в областта на статистиката.