Премини към основното съдържание

Проект „Подобряване на методологията и изчисляване на по-детайлно ниво индекси на цените на производител на вътрешния пазар за производството на храни и напитки“

Публикувано на: 14.01.2014 - 17:11
Националният статистически институт започна работа по проект „Механизъм за мониторинг на цените на храните, методологически и практически подобрения; Подобряване на методологията и изчисляване на по-детайлно ниво индекси на цените на производител на вътрешния пазар за производството на храни и напитки“. Проектът се изпълнява съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 04151.2013.002-2013.636.

Механизмът за мониторинг на цените на храните има за цел подобряването на достъпността на статистическите данни за цените в последователните етапи на определени хранителни вериги, в които един от компонентите е производството на храни и напитки. Този компонент може да се представи чрез изчисляването на индексите на цените на най-детайлното ниво на Класификацията на икономическите дейности.

Основни цели на проекта:

•     Разширяване на наблюдението на цените на производител на вътрешния пазар и изчисляване на индекси на цените за производството на храни и напитки на най-детайлното ниво (4-и знак) на Класификацията на икономическите дейности

•     Анализ на статистическия процес, включително описание на регулярния процес за производство на статистическите  данни за цените, получаване на детайлните тегла, актуализация на извадките и процеса на събиране на данните.

Изпълнението на дейностите по време на проекта ще гарантира развитието на методологията и събирането на цените на производител на по-детайлно ниво за производството на хранителни продукти и напитки, както и преизчисляването им до януари 2010 г. с цел получаването на по-дълъг динамичен ред.

Проектът е с продължителност 20 месеца и приключва през август 2015 година.