Премини към основното съдържание

БАН и НСИ тържествено отбелязват глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”

Публикувано на: 22.11.2013 - 17:30
На 26 ноември 2013 година от 16.00 часа в Големия салон на БАН ще се състои тържествено събрание по повод глобалната инициатива „2013 - Международна година на статистиката”. Събитието се провежда съвместно от Института по математика и информатика към БАН и Националния статистически институт и ще бъде открито от проф. д.м.н. Евгения Стоименова - научен секретар на БАН. Приветствия ще поднесат акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН, и д-р Ренета Инджова - председател на НСИ.
 
НСИ ще представи доклад и ще визуализира концепция на тема „Географските информационни системи като част от статистическия производствен процес”.
 
България се присъедини към световната кампания „2013 - Международна година на статистиката” и активно участва в глобалната инициатива, която има за цел да затвърди мястото и ролята на българската статистика за развитието и утвърждаването на европейската и световната статистическа практика. Инициативата съдейства за повишаване на културата на ползване на статистическата информация и предизвика интереса не само на научните среди, бизнеса, медиите, политиците и работодателите, но и на цялото общество към статистиката като наука и практическо приложение.