Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ ще участва в 44-ата сесия на Статистическата комисия на ООН

Публикувано на: 21.02.2013 - 10:45
В периода от 22 февруари до 1 март 2013 г. в Централата на ООН, Ню Йорк, председателят на Националния статистически институт д-р Ренета Инджова ще участва в работата на най-авторитетния форум в международната статистическа система - поредната 44-а сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН). От 1 януари 2013 година България е член на СКООН.
От 1947 година Статистическата комисия на ООН ръководи работата при определянето на стандарти и очертаването на пътя на глобалната статистическа система. СКООН и Евростат – статистическата служба на ЕС, съвместно с националните статистически институти, създават стандартите и методологическите принципи за работа на световната статистическа общност. Сесиите на СКООН се провеждат веднъж годишно и работната им програма включва различни статистически области, като предвижда разглеждане на методологически материали и дискусии.
По традиция СКООН организира и голям брой специални събития, съпътстващи редовната сесия. На 22 февруари 2013 г. ще се проведе семинар на тема „Големи данни за политиките, развитието и официалната статистика”.
Сред темите за дискусия по време на 44-ата сесия на СКООН е и програмата за разработване на рамка на пространствената статистика в националните статистически системи, ще бъде направен цялостен преглед на изпълнението на основните принципи на официалната статистика, както и предложението за преразглеждане на Рамката за развитие на статистиката на околната среда.
За новите държави-членки на СКООН, сред които е и България, се предвижда среща на 25 февруари 2013 г. Същия ден ще се проведе форум на високо ниво на тема „Отговор на Рио+20 за по-мащабни мерки за напредък”.
Д-р Ренета Инджова ще проведе редица срещи, ще участва в дискусии и ще обмени мнения със статистици от целия свят.