Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 16-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 04.02.2013 - 13:50
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 16-ото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което ще се проведе в сградата на Евростат в Люксембург на 7 февруари 2013 година. Това е първото от общо четирите заседания на КЕСС за тази календарна година, което се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР.
Комитетът на Европейската статистическа система осигурява професионално ръководство на Европейската статистическа система (ЕСС) при разработването, производството и разпространението на европейската статистика в съответствие със статистическите принципи. Той подпомага Евростат при въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляването на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност, а също и въпроси по отношение на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.
Съгласно дневния ред на срещата КЕСС ще вземе решение по един въпрос от областта на комитологията – проект на регламент на Комисията в областта на достъпа до конфиденциални данни за научни цели. Въпросите за становище са свързани с общите условия на ЕСС за достъп и повторна употреба на данни; с проект на предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 577/98 относно организацията на извадково изследване на работната сила в Общността; предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 691/2011 относно европейските икономически сметки за околната среда; с процедурата за макроикономическите дисбаланси.
Допълнителни дискусии ще се проведат с акцент върху доклада на Групата за партньорство и доклада на Работната група на директорите на бизнес статистики. Ще бъде направен преглед на дейността на Ирландско председателство, както и на стратегия за сътрудничество в областта на статистиката между ЕСС и страните от разширяването на ЕС, страните от Европейската политика за добросъседство и останалата част от света.
На заседанието ще се дискутира и по дневния ред на предстоящата 44-та сесия на Статистическата комисия на ООН (СКООН), която ще се проведе в периода 26 февруари - 1 март 2013 година в Централата на ООН, Ню Йорк. От тази година България е член на СКООН.