Премини към основното съдържание

НСИ за втори път е домакин на обучение за статистици от Република Македония

Публикувано на: 17.12.2012 - 12:00
На 17-18 декември 2012 г., за втори път през м. декември, Националният статистически институт е домакин на обучение за статистици от Статистическата служба на Република Македония. Визитата се финансира чрез Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2009). Обучението има за цел да запознае македонските колеги с европейското законодателство в областта на статистиката на транспорта и околната среда и негово прилагане в България.
Експерти от дирекция „Статистика на околната среда, регионите и инфраструктурата“ ще споделят опита на НСИ при производство на статистически данни в двете области. Акцентът ще бъде поставен върху статистика на отпадъците, статистика на водите и транспорта. Особен интерес за македонските експерти представлява организирането на изследването за статистика на отпадъците по икономически дейности, както и събирането на данни за отпадъците от общините. По-подробно ще бъде разгледан опитът на НСИ в областта на статистиката на водите – основни показатели, прилагана методология, разработване на методи и подходи за събиране на пространствени данни. В областта на статистика на транспорта ще бъде представена работата на отдел „Енергетика и транспорт“ при събирането на данни за сухоземния, речния, морския и въздушния транспорт.
Посещението на македонските колеги е добра възможност за по-доброто взаимно опознаване на експертите от двете институции, които в последно време засилиха своето сътрудничество както чрез двете визити на македонски експерти в България, така и в рамките на започналия Туининг проект „Подпомагане на статистическата служба на Македония за изграждане на капацитет и хармонизиране на статистическата дейност със стандартите на ЕС“, осъществяван съвместно с Федералната статистическа служба на Германия и експерти от България, Франция, Дания и Чехия.