Премини към основното съдържание

Експерти от НСИ обучават статистици от Република Македония

Публикувано на: 10.12.2012 - 11:30
На 10 и 11 декември 2012 г. експерти от Статистическата служба на Република Македония са на посещениe в Националния статистически институт. Целта е провеждане на обучение и обмяна на опит в областта на прилагането на европейското законодателство в областта на статистиката. Визитата се финансира чрез Инструмента за предприсъединителна помощ на Европейската комисия (IPA 2009).
Експерти от дирекции „Бизнес статистика“ и „Демографска и социална статистика“ ще споделят опита на НСИ в областта на статистиката на НИРД и иновациите, статистика на образованието и статистика на социалната защита. Ще бъдат представени националните изследвания „Статистика на НИРД“ и „Статистика на иновационната дейност“, препоръките за въвеждане на Международната класификация на образованието (ISCED 2011), събирането на данни за кредитната студентска мобилност, както и схемите за социална защита в България, обезщетенията и помощите, предоставяни за социална защита и събирането на статистически данни за приходите и разходите по тях. Ще бъде разгледан процесът на обработка на данните, тяхното валидиране и предоставянето им на Евростат.
Посещението на македонските колеги е продължение на развитието на добрите двустранни отношения между Националния статистически институт и Статистическата служба на Република Македония и ще допринесе за тяхното задълбочаване.