Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 15-та среща на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 14.11.2012 - 12:10
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 15-та среща на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), която ще се проведе в сградата на Евростат в Люксембург на 15 ноември 2012 г. Това е последната, четвърта за тази календарна година среща на КЕСС, която се председателства от Евростат и включва ръководителите на националните статистически служби на държавите-членки, както и представители на ЕАСТ, ЕЦБ и ОИСР. Предходната среща се проведе в края на септември в Прага, Чешка република.
Комитетът на Европейската статистическа система (КЕСС) осигурява професионалното ръководство на Европейската статистическа система (ЕСС) при разработването, производството и разпространението на европейска статистика в съответствие със статистическите принципи. Той подпомага Евростат при въпроси, свързани с координацията и приоритетите на Европейската статистическа програма, по-нататъшното развитие на Кодекса на европейската статистическа практика, намаляване на тежестта за респондентите, статистическата конфиденциалност и въпроси по отношение на методологията, произтичащи от създаването и прилагането на статистическите програми.
Съгласно дневния ред на срещата, членовете на КЕСС ще гласуват по четири въпроса от областта на комитологията - проекти на регламенти в областта на наблюдението на работната сила, на Международната стандартна класификация на образованието, на файловете с микроданни за предаването на данни, на достъпа до конфиденциални данни за научни цели.
КЕСС ще даде становище по още пет въпроса, свързани със стратегическите приоритети в Годишната работна програма 2014 и с определяне на приоритетите на Европейската статистическа система, с програмата VIPs (Vision Infrastructure Projects) на Европейската статистическа система (ESS VIPs programme), с преработените процедурни правила на Комитета на Европейската статистическа система, с ЕСС споразумение относно допълнителен модул към наблюдението на работната сила през 2014 г. за положението на пазара на труда на мигрантите и техните преки потомци, с ЕСС споразумение относно пилотно събиране на данни по мярката на мобилността с учебна цел чрез изследване на домакинствата.
Допълнителни дискусии ще се проведат с акцент върху сътрудничеството между Европейската статистическа система (ЕСС) и Европейската система на Централните банки (ЕСЦБ), Годишната работна програма 2013 на Европейския статистически консултативен съвет, а така също и мониторинг на прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика, следващия кръг от партньорски проверки в ЕСС и други стратегически документи.