Премини към основното съдържание

НСС прие Стратегия за развитието на Националната статистическа система за периода 2013-2017 г.

Публикувано на: 09.10.2012 - 16:00
На разширено заседание, проведено на 9 октомври 2012 г. в заседателната зала на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Националният статистически съвет /НСС/ прие Стратегия за развитието на Националната статистическа система за периода 2013-2017 г. Тя очертава мисията, визията, целите и приоритетите през следващия петгодишен период. Изпълнението на Стратегията се осъществява чрез план за действие, в който са детайлизирани задачите, отговорностите, сроковете и очакваните резултати.
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова откри форума с приветствие към участниците и подчерта, че българската статистика осъзнава отговорността и мисията си пред обществото във време на глобализация, икономическа криза и търсене на нови пътища за развитие на Европейския съюз. Тя изрази увереност, че добрата координация между всички органи на статистиката, както и обединяване постиженията на обществените, академичните среди и държавните институции ще допринесат за предоставяне на качествена, актуална и политически безпристрастна статистическа информация.
В разширеното заседание взе участие и доц. д-р Мариана Коцева - специален съветник в Евростат, която е и предишният председател на НСИ. Тя представи приоритетите на Европейската статистическа система за следващия петгодишен програмен период, като акцентира на предизвикателствата, свързани с нарастващата потребност от статистическа информация, конкуренцията от страна на неофициалната статистика, новите източници на информация и координацията между националните статистически системи. Важни тенденции са засилването на независимостта и получаване на нов статут на Евростат, както и интергриране на националните статистики чрез споделяне на IT услуги.
Достиженията на българската статистика, както и бъдещите предизвикателства през периода 2013-2017 година, бяха представени от Диана Янчева – зам. председател на НСИ. Основните цели на новия петгодишен период са свързани с предоставяне на комплексна, многоаспектна и изчерпателна статистическа информация, която да е в основата на формиране на ефективни регионални и национални политики.
На заседанието на НСС беше избран нов председател на Съвета - проф. Христина Вучева. След избирането си тя заяви, че ще работи за усъвършенстване и утвърждаване на Националната статистическа система и за издигане статута на НСИ като независима институция с по-висок ранг и разширени правомощия, подкрепяна от всички органи на статистиката.
След задълбочено обсъждане и дискусия Стратегията за развитието на Националната статистическа система за периода 2013-2017 г. беше приета и предстои внасянето й за утвърждаване от Министерски съвет.
На следващото си заседание Националният статистически съвет ще обсъди и приеме Националната статистическа програма за 2013 г.