Премини към основното съдържание

98-ма Конференция на ръководителите на статистическите служби на държавите- членки на ЕС и 14-о заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 24.09.2012 - 09:20
Председателят на НСИ д-р Ренета Инджова ще участва в 98-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на държавите-членки на ЕС, която ще се проведе на 24-25 септември 2012 г. в Прага, Чешката република.
Дневният ред на срещата е разделен в три сесии – първата от тях обхваща организационни аспекти от работата на Европейската статистическа система (ЕСС): „Достъп до микроданни и знак за качество в статистиката”. Втората и третата сесии на Конференцията са посветени на: „Посрещане нуждите от статистика за „зелената икономика” и „Координация между статистика и геопространствена информация”.
На 26 септември ще се проведе 14-тото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС) , като в темите за обсъждане са включени въпроси по комитология, сред които предложение за Регламент на Комисията относно Хармонизираните индекси на потребителските цени (ХИПЦ): предаване и разпространение на подиндекси на ХИПЦ, европейските икономически сметки за околната среда, както и Годишната програма 2013 за модернизиране на европейската статистика на предприятията и търговията (MEETS). Редица стратегически документи ще бъдат докладвани на Комитета.
Допълнителни дискусии ще бъдат проведени с акцент върху сътрудничеството между Европейската статистическа система (ЕСС) и Европейската система на Централните банки (ЕСЦБ).
Домакинството на годишната Конференция на ръководителите на статистическите служби на държавите-членки на ЕС се провежда на ротационен принцип. Преди две години, 96-та среща се състоя в края на септември 2010 година в София, като темата беше „Измерване на прогреса, благосъстоянието и устойчивото развитие”.
Миналата година конференцията бе организирана от Статистическата служба на Германия – DESTATIS, където бяха обсъдени промени в Кодекса на европейската статистическа практика и новите потребности в областта на социалната статистика.
Информация за конференцията и всички материали могат да бъдат намерени на Интернет адрес: http://www.czso.cz/dgins2012/dgins.nsf/i/home