Премини към основното съдържание

Новият председател на Националния статистически институт д-р Ренета Инджова встъпи в длъжност

Публикувано на: 22.03.2012 - 17:15
Новият председател на Националния статистически институт госпожа Ренета Инджова се срещна с досегашния ръководител на институцията доц. д-р Мариана Коцева, за да приеме поста и беше представена официално на ръководния екип на НСИ. На срещата председателят представи виждането си за бъдещата работа и приоритетите, върху които ще работи занапред.
Г-жа Инджова отбеляза, че за нея тази длъжност е предизвикателство, заради огромното значение на статистическата информация за съвременното общество, от което произтича и важността на институцията и хората, които работят в нея. Като изключително важни области на работа тя посочи повишаване на информираността на бизнеса и останалите сфери на обществото, намаляването на административната тежест, развитието на информационните и комуникационни технологии и не на последно място разпространението на повече и актуална информация, както и равнопоставеността на всички потребители.
Г-жа Ренета Инджова беше назначена за председател на Националния статистически институт на 21 март 2012 година. Промяната беше наложена поради преминаване на работа на доц. д-р Мариана Коцева като специален съветник в Генерална дирекция „Евростат” на Европейската комисия от началото на месец април.
Д-р Ренета Инджова е родена на 6 юли 1953 г.
В периода 1994-1995 г. е първата жена министър-председател на Република България.
Завършва икономика във ВИИ “Карл Маркс” (сега Университет за национално и световно стопанство, УНСС) в София. Автор на дисертация за дисбалансите и структурни проблеми в икономиката на България за периода 1965 – 1989 година. Работила е като преподавател в УНСС и в Техническия университет.
Икономически съветник във Великото народно събрание (1990 – 1992 година), през 1992 г. е ръководител на дирекция “Лоши кредити и приватизация” в Обединена българска банка. От 1992 до 1994 г. последователно е член и председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и неин изпълнителен директор.
От 1997 до 2005 г. живее и работи в САЩ.
От 2008 до февруари 2011 година е финансов директор на МБАЛ „Токуда болница София”.
Владее английски, руски, френски и немски езици.