Премини към основното съдържание

Знамето на НСИ се развя и на Антарктида

Публикувано на: 19.03.2012 - 09:20
Иглика Трифонова от екипа на пресцентъра на Националния статистически институт, която беше член на 20-тата юбилейна българска експедиция на Антарктида се завърна от успешно проведена мисия там.
В продължение на два месеца тя участва в биологичен научен проект, изследващ биоразнообразието на Ледения континент и се включи във взимането на ДНК проби от тюлени и морски слонове. Взетите проби ще бъдат изследвани в Националната генетична лаборатория и чрез тях в продължение на три години ще се наблюдава до каква степен се появяват мутации при определени животни и доколко те се борят с глобалните промени.
Това е второто посещение на Иглика Трифонова на Антарктида със същия екип от учени. Преди 6 години тя участва като фотограф в състава на 14-тата българска експедиция и помага на биолозите за взимането на кръв от пингвини за ДНК анализ.
Като представител на българската статистика Иглика връчи на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев знамето на НСИ, което беше развято на фона на новия православен параклис, построен през тази година на базата на остров Ливингстън.