Премини към основното съдържание

Участие на ТСБ-Варна в проект „Roma SOURCE – споделяне на разбирането за права и гражданство в Европа“

Публикувано на: 15.03.2012 - 15:00
От 12-ти до 14-ти март 2012 г. в Областна администрация Варна се проведе семинар по проект „Roma SOURCE – споделяне на разбирането за права и гражданство в Европа“.
По покана на Областна администрация Варна директорът на ТСБ-Варна Деян Славов взе участие с презентация на тема „Демографска характеристика на ромския етнос в област Варна според Преброяване 2011“.
Roma SOURCE е европейски проект, който има за цел да намали дискриминацията чрез развитие на взаимно разбирателство между ромите и основните общности, като подкрепя равноправието и показва най-добрите практики.
Roma SOURCE е двугодишен проект, съфинансиран от Програма „Основни права и гражданство“ на Европейския съюз. Той включва осем организации от шест европейски държави, като всяка организация работи по различни аспекти в нейния регион: Областна администрация Варна (България), Action Synergy SA (Гърция), Детска асоциация (Унгария), Община Пескара (Италия), Федерация на ромските асоциации (Испания), Регионално министерство по солидарност и гражданство на Валенсия (Испания), Дирекция „Миграция Йоркшир“, Градски съвет Лийдс (Великобритания), Салфордски университет (Великобритания).
Областна администрация Варна е партньор по проект, а водещ партньор е Градски съвет Лийдс, район Йоркшир и Хъмбър, Великобритания.
Цялостният проект се фокусира върху няколко ключови дейности с водещи партньори за тези дейности от различни европейски региони:
• Извършване на проучвания и изготвяне на карта за ромските общности;

• Закрила на правата на децата и защита от насилие върху тях;

• Насочване на вниманието към здравните нужди на ромите и въздействие на новодошлите роми върху здравните органи;

• Насочване на усилията от страна на работодателите към безработицата в ромските общности и справянето с предразсъдъците и дискриминацията;

• Ефективно участие на ромските общности във формирането на политики и в обществото;

• Работа в училища.
Териториално статистическо бюро - Варна