Премини към основното съдържание

Делегация на НСИ ще участва в 43-та сесия на Статистическата комисия на ООН

Публикувано на: 23.02.2012 - 11:00
Делегация, водена от председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще вземе участие в 43-та редовна Сесия на Статистическата комисия на ООН от 28 февруари до 2 март 2012 г. в Ню Йорк. Статистическата комисия е върховен орган в рамките на международната статистическа система, който отговаря за обсъждането и одобряването на международните статистически стандарти. Основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на 43-та сесия са преглед на резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд, статистика за човешкото развитие, статута и ревизията на Системата от икономически сметки за околната среда и рамката за развитие на статистиката на околната среда. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани с координиращата роля на ООН в областта на статистиката. Ще бъдат представени и препоръките на Групата на приятелите на председателството по проблемите на статистическите показатели за измерване на насилието срещу жените, в чиято работа активно участваше и председателят на НСИ.
Статистическият отдел и Статистическата комисия на ООН организират и голям брой специални събития по теми, свързани с тяхната дейност. На 24 февруари ще се проведе семинар на тема „Преброяването на 7 милиарда: бъдеще на преброяванията на населението и жилищния фонд”’. На 27 февруари ще се проведе форум на високо равнище на тема: „Измерване на неизмеримото: предизвикателство към границите на официалната статистика”.
Предвижда се българската делегация да вземе участие както в работата на Статистическата комисия, така и в специалните събития, които предоставят възможност за оживени дискусии и обмен на мнения между статистици от целия свят.
Очаква се българската делегация да проведе и редица двустранни и многостранни срещи с ръководители на статистически служби – в т.ч. предвидена е среща на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС, среща с представителите на страните от Европейската политика за добросъседство и др.