Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ взе участие в работата на 12-то заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 13.02.2012 - 16:10
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, взе участие 12-то заседание на Комитета на Европейската статистическа система (КЕСС), което се проведе в Евростат, Люксембург на 9 февруари 2012 г.
Комитетът взе решение за отпадане на изискването за предоставяне на месечни данни за новите поръчки в промишлеността от държавите-членки, като по този начин се намали тежестта върху отчетните единици и се спестят финансови средства. Обсъдени бяха предложения за създаване на по-опростена и ясна система за управление на Европейската статистическа система и за създаване на европейска магистърска степен по официална статистика. Утвърдена бе работната програмата за 2012 г. на Стратегическата група по стандартизация. Обсъдена и подкрепена бе инициативата за по-тясно сътрудничество между държавите-членки по интегрирането на геопространствена и статистическа информация. Разгледан бе проект на Регламент на ЕК, определящ подробните правила за прилагане на Регламент на Съвета 2494/1995 г. по отношение на създаването на индекс на цените на жилища, обитавани от собственици.
Датското председателство направи преглед на развитието на законодателните досиета, включени в шестмесечната програма, в т.ч. резултатите от първото обсъждане в Работната група по статистика към Съвета на Многогодишната статистическа програма за периода 2013-2017 година.