Премини към основното съдържание

Нова рубрика „Качество” на сайта на НСИ

Публикувано на: 26.01.2012 - 11:30
Поради необходимостта от популяризиране на дейностите по управление на качеството в Националната статистическа система, НСИ предлага на вниманието на потребителите нова .
Производството и разпространението на качествена и навременна статистическа информация е приоритет за Европейската статистическа система (ЕСС). При управление на качеството се прилагат принципите на Кодекса на европейската статистическа практика, който определя стандарта за разработването, производството и разпространението на статистическа информация и гарантира правилното функциониране на ЕСС.
Националната статистическа система (НСС), като неделима част от ЕСС, цели да предоставя качествена статистическа информация и да удовлетворява потребностите на различните групи потребители. На национално равнище, НСИ играе водеща методологична и координираща роля при разработването, производството и разпространението на статистическа информация. Повишаването на качеството на статистическата информация се осъществява непрекъснато, като се търсят възможно най-ниските разходи и се намалява натовареността на респондентите.
При оценката и документирането на качеството на статистическите данни, НСИ разработва доклади за качеството, които се предоставят на статистическия орган на Общността (Евростат). Докладите за качество съдържат информация за методологията на изследването, описание на основни характеристики на качеството на даден продукт или изследване и определени показатели за качеството. Евростат оценява качеството на получените данни от всички държави-членки и публикува доклади относно качеството на европейската статистика.
В новата са публикувани Кодекса на европейската статистическа практика и основни стратегически и методологични документи, свързани с осигуряване на качеството в НСС. На вниманието на потребителите са представени резултатите от Партньорската проверка за прилагането на Кодекса на европейската статистическа практика, проведена през 2007 г. и резултатите от приключили проекти на НСИ по изследване качеството на статистическата информация. Предстои публикуване на разработените от НСИ доклади за качеството.