Премини към основното съдържание

България и Румъния сключиха Меморандум за разбирателство в областта на статистиката

Публикувано на: 24.01.2012 - 17:10
На 16 януари 2012 г. в гр. Брашов, Румъния, председателите на националните статистики на България и Румъния, доц. д-р Мариана Коцева и проф. д-р Вергил Войнягу, подписаха „Меморандум за разбирателство между Националния статистически институт на България и Националния институт по статистика на Румъния за сътрудничество в областта на статистиката”.
С Решение на Министерски съвет от 30 ноември 2011 г., Правителството на Република България упълномощи Председателя на НСИ да проведе преговорите и подпише Меморандума със статут на международен договор.
Въз основа на Меморандума се установява обща рамка за съвместно развитие и осъществяване на програми и проекти от взаимен интерес. Двете национални статистики ще си сътрудничат чрез:
• Обмяна на опит и информация за методологически, организационни и технологически въпроси при производството и разпространението на статистическа информация;
• Мисии и учебни посещения;
• Организиране на курсове за обучение и работни групи;
• Обмен на статистически публикации и методологии;
• Осъществяване на съвместни проекти в областта на статистиката, включително проекти за проучване и разработка.
Меморандумът се сключва за срок от пет години и влиза в сила след последното уведомление, чрез което страните се информират взаимно за приключването на съответните вътрешни процедури. Действието му се подновява автоматично за последващ период от пет години, ако никоя от договарящите страни не уведоми по дипломатически път другата страна за намерението си да го прекрати най-малко шест месеца преди изтичането на съответния период.
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева беше удостоена от проф. д-р Вергил Войнягу с Диплома за високи постижения (Diploma of Excellence) за нейния забележителен принос за развитието на двустранното сътрудничество и напредъка на официалната статистика на двете страни – активни членове на Европейската статистическа система.
Националните статистически институти на България и Румъния имат общи цели и стремеж към укрепване на двустранните отношения и развиване на сътрудничество в конкретни статистически области. С подписването на Меморандума се активизира статистическата дейност с регионално и европейско значение.