Премини към основното съдържание

Подписване на Меморандум за разбирателство с Националния институт по статистика на Румъния

Публикувано на: 16.01.2012 - 11:00
На 16 и 17 януари 2012 г. делегация от НСИ, начело с председателя доц. д-р Мариана Коцева, ще направи официално посещение в Румъния по повод подписването на „Меморандум за разбирателство между Националния статистически институт на България и Националния институт по статистика на Румъния за сътрудничество в областта на статистиката”. Церемонията по подписването ще се състои в гр. Брашов.
Въз основа на Меморандума ще бъде установена рамка за съвместно развитие и осъществяване на програми и проекти за сътрудничество в конкретни статистически области. Съгласно разпоредбите на Меморандума, България и Румъния взаимно ще обменят статистически данни за транзитен транспорт по вътрешните водни пътища успоредно на общата част на река Дунав, в съответствие с действащото законодателство.
Допълнителна тема на двустранните разговори ще бъде демографската и социалната статистика, както и приложението на географските информационни системи (ГИС) в статистическата практика. По време на официалните разговори ще бъде направена обща оценка на досегашното развитие на двустранното сътрудничество и ще бъдат обсъдени вижданията на двете страни за активизиране на дейностите в области от общ интерес.
Географската близост и историческите връзки мeжду България и Румъния са предпоставка за взаимен интерес и желание за задълбочаване на двустранните отношения. Общите цели в рамките на Европейската статистическа система откриват нови хоризонти за ползотворно и ефикасно сътрудничество.