Премини към основното съдържание

73% от фирмите, участващи в наблюдението на НСИ за бизнесклимата, попълниха онлайн първата анкета за 2012 година

Публикувано на: 13.01.2012 - 11:00
73% от фирмите, участващи в бизнес наблюдението в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите попълниха онлайн първата за 2012 година анкета.
За осемте дни, в които се провеждаше онлайн изследването най-активни бяха респондентите от сектор Промишленост и Услуги – по 75 %, следвани от Строителство – 74 % и Търговия – 68 %.
Характерният за страната ни начин на работа се прояви отново – най-много фирми (20%) от попълнилите анкетната карта онлайн са го направили последния ден. В първия ден на изследването 15% от ръководителите на фирми отразиха мнението си в интернет анкетата.
Регионалните данни показват, че най-голям процент фирми са попълнили онлайн-анкетата в областите Варна и Монтана – 91%, Габрово – 90%, София област – 86%, Хасково 83% и др.
След затваряне на електронната система за събиране на данни, изследването за бизнес климата продължава чрез телефонни интервюта, като операторите от Анкетьорския център във Варна анкетират неотговорилите онлайн и некоректно попълнилите анкетата. Телефонните интервюта ще бъдат провеждани до 16 януари 2012 година.
Данните за първия месец от годината ще бъдат обявени на 27 януари тази година.
Наблюдението на бизнес климата се провежда през първата половина на всеки месец. От 2012 година тази информация се попълва от бизнес ръководителите в интернет в онлайн режим. Това е поредната стъпка към улесняване на бизнеса при подаване на статистически данни. През настоящата година предстои 20 месечни и тримесечни изследвания на НСИ да бъдат провеждани онлайн.