Премини към основното съдържание

НСИ обучава младите си експерти

Публикувано на: 12.12.2011 - 17:10
На 11 и 12 декември 2011 г. в Учебния център на НСИ в с. Сливек се проведе обучение на 30 младши и старши експерти от Националния статистически институт, назначени през последните две години. На обучението присъстваха председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, главният секретар г-н Цветан Нанов, директори на статистически дирекции и началници на отдели.
Пред експертите бяха направени презентации на основните положения на Закона за държавния служител, Закона за администрацията, Закона за статистиката. Беше представена дейността на статистическите дирекции и отдели, събирането, съхранението и разпространението на статистическа информация. Специално внимание беше обърнато на методологиите на изследванията, качеството на статистическата информация и спазването на Кодекса на европейската статистическа практика.
Новопостъпилите статистици проявиха интерес към съвременните иновативни методи за провеждане на изследванията, които НСИ вече прилага или предстои прилагането им – Интернет-преброяването, Информационна система „Бизнес статистика”, онлайн бизнес изследвания, използване на таблети от анкетьорите.
Това е първото обучение по тези теми на новопостъпили служители на НСИ. То се провежда във връзка със стратегията на НСИ за професионално обучение и кариерно израстване на кадрите.
В Централно управление на НСИ работят 337 служители. Новопостъпилите млади статистици през последните две години са 10%. През 2011 г. в различни форми на обучения са участвали 510 служители от всички поделения на НСИ.