Премини към основното съдържание

Националният статистически съвет прие Националната статистическа програма за 2012 година

Публикувано на: 23.11.2011 - 17:00
На свое заседание на 22 ноември 2011 г. Националният статистически съвет (НСС) прие Отчета за дейността на Националния статистически институт през 2011 година и Националната статистическа програма за 2012 година. Програмата за 2012 година регламентира провеждането на над 200 изследвания от НСИ и от органите на статистиката.
Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева представи приоритетите на Националния статистически институт за следващата година. И те са свързани с разработване и въвеждане на нови и съвременни методи за събиране на статистически данни, намаляване на натоварването на респондентите и развитие на разпространението на информация.
Предстои Отчетът за дейността на Националния статистически институт за 2011 г. и Националната статистическа програма за 2012 г. да бъдат утвърдени от Министерски съвет.
На заседанието на НСС беше избран нов председател на Съвета. Това е доц. д-р Тодор Калоянов, преподавател по „Статистика” в УНСС и досегашен член на НСС. След гласуването доц. Калоянов заяви, че ще работи за усъвършенстването и утвърждаването на Националната статистическа система и в съответствие с Кодекса за европейската статистическа практика.
Досегашният председател на Съвета г-жа Христина Митрева беше освободена по нейна молба, поради навършване на пенсионна възраст.