Премини към основното съдържание

Работни срещи на председателя на НСИ в Брюксел

Публикувано на: 04.02.2011 - 16:43
На 7 февруари 2011 г. председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева ще участва в две срещи на високо равнище в Европейската комисия в Брюксел.
Първата среща е с представители на Генерална дирекция „Икономически и парични въпроси” и се организира със съдействието и под ръководството на г-жа Мари Бохата – заместник-генерален директор на Евростат. В нея ще вземат участие и председателите на статистическите служби на Чехия, Естония, Германия, Франция и Португалия.
Това е втората от поредицата срещи с множество заинтересовани страни (stakeholders) във връзка с разработването на следващата Многогодишна програма за развитие на Общностната статистика за периода 2013 – 2017 г.
Същия ден г-жа Коцева ще участва и в заседание на членовете на Стратегическата група «Приятели на Председателството за бъдещи насоки за развитие на статистиката» (FROCH group). Групата е създадена във връзка с реализирането на стратегията за ново управление на икономиката на ЕС и е лансирана от ЕК през м. май 2010 г. Тя работи в тясно сътрудничество с Работната група по управление на икономиката, председателствана от Херман ван Ромпьой, председател на Европейския съвет, и има за цел да разработи статистически показатели, които са в тясна връзка с рамката за по-мащабен и ефективен макроикономически контрол за страните от еврозоната и в изпълнение на задачите на стратегията „Европа 2020”.