Премини към основното съдържание

Интервю на Иван Балев - директор на дирекция „Демографска и социална статистика” на НСИ пред агенция „Фокус”

Публикувано на: 22.06.2010 - 16:34
Изчезват ли българите и ще се превърнат ли те в екзотично малцинство до 2050 г.? Кои райони на България обезлюдяват и какви миграционни процеси се наблюдават в страната ни? Отговор на тези и други въпроси даде пред Агенция “Фокус” директорът на дирекция „Демографска и социална статистика” към Националния статистически институт (НСИ) Иван Балев.
Фокус: Г-н Балев, преди седмица на пресконференция на ВМРО проф. Петър Иванов съобщи, че демографският срив сега може да се сравни с кланетата по време на турското робство. Как ще коментирате едни такива думи и какви са данните, с които разполага Националният статистически институт (НСИ)? Има ли такъв голям срив.
Иван Балев: ВМРО е една политическа формация и като такава е съвсем естествено да се бори да намери своето място в обществено-политическия живот. Всяка партия разработва програми, стратегии, политики с цел да привлече по някакъв начин вниманието както на своите членове, така и на евентуални нови съмишленици, симпатизанти и членове. Аз така приемам едно такова изявление. Не искам да взимам отношение по повод на декларацията на ВМРО, а по-скоро от чисто професионална позиция като статистик мога да изложа какви са фактите, да не правя коментар на политически декларации. Аз имах възможност да прочета в интернет тезите. Това, което споменахте за кланетата, не съм го срещнал. Но там се споменава, например, че всяка година страната се напуска от 70 хил. души, че страната губи 70 хил. души от населението. Това, може би, беше вярно допреди 10-15 години, когато поради отрицателен естествен прираст България губеше между 45-55 хил. души. И ако към тях се прибавят и тези, които емигрират от страната – по наша оценка бяха около 20 хил. души всяка година, действително се получаваше този брой от 70 хил. от началото на новото столетие. След 2001 година има една непрекъсната тенденция на увеличаване на ражданията. Макар и не с много всяка година ражданията се увеличават. В същото време смъртността намалява и през 2009 година в резултат на отрицателен естествен прираст, т.е. повече умирания отколкото раждания, страната ни е загубила 27 хил. души. Това е отрицателен естествен прираст. Ние от скоро получаваме данни за емиграцията и имиграцията. Към тези 27 хил. души трябва да прибавим отрицателно имиграционно салдо, защото повече са напуснали страната, отколкото са се заселили. Общият миграционен прираст за 2009 година е 42 хил., както виждате това е доста далече от 70 хил. души.
Фокус: Те се позовават на доклад на ЦРУ за 2009 година, който посочва, че отрицателният прираст в България за миналата година е бил 7,9.
Иван Балев: Това не може да бъде. Отрицателният прираст е абсурд- имаме много точна статистика по отношение на ражданията и умиранията. В момента той е 3,5 на хиляда, това означава двойно. Нямам представа ЦРУ какви данни ползва, но тези данни, които ние ги получаваме, ние ги получаваме от здравните заведения – както по отношение на умиранията, така и по отношение на ражданията. Такава е системата на демографската статистика в България, че тя е интегрирана с Главна дирекция към МРРБ, Гражданска регистрация и административно обслужване, бившият ЕСГРАОН. Така че няма как да бъдат верни тези данни за такъв висок отрицателен прираст.
Фокус: Казахте, че се повишава раждаемостта. Имате ли информация какъв процент са българчетата, какъв процент са децата от етнически произход?
Иван Балев: Ражданията в последните 10 години непрекъснато бележат ръст, т.е увеличават се. През 1997 година, когато беше достигнато най-ниско ниво в демографската история на България и когато се родиха 67 хил. деца, през 2009 година децата са 81 хил., т.е с 14 хил. деца са родени повече и непрекъснато имаме увеличаване. По отношение на това, което питахте за етническия състав на родените деца, такава информация не се получава директно. В тези съобщения, които ние получаваме за раждания, там не е включен признакът етническа принадлежност. Този въпрос доста често се появява в публичното пространство. Преди 5-6 години отново беше повдигнат и се цитираха едни пропорции, че на 100 родени деца 75% са от ромски произход, което не отговаря на истината.
Фокус: Не би ли трябвало да получавате данни за етническата принадлежност или такива данни получавате...
Иван Балев: България има Конституция, в която е записано, че не могат хората да бъдат разделяни и не може да се получава информация за някои признаци като политическа принадлежност, етнически произход, здравно състояние. В нашия закон за статистиката също е записано, че не се събира такава информация по тези признаци, те са в повече. Такава информация за етническа принадлежност се събира по време на редовните , регулярни преброявания на населението и жилищния фонд. Подготвяме такова преброяване следващата година през март и тогава тези признаци, касаещи етническата принадлежност на населението, те ще бъдат включени с такива спомагателни признаци като вероизповедание и майчин език. И ние ще получим една нова картина за разпределение на населението по етническа принадлежност, но това ще стане към края на 2011 година, когато ще получим и ще обработим данните от преброяването.
Фокус: Имате ли вече очаквания на базата на данните, които събирате всяка година, какви биха могли да са данните през 2011 година по отношение на етническия състав на населението?
Иван Балев: Демографските процеси и демографските структури са много устойчиви във времето, както се казва, те са силно инерционни. В тяхното развитие не може да се очакват някакви скокообразни, резки промени. Не може до миналата година раждаемостта да е била висока и от тази година рязко да падне или обратното. Това важи както по отношение на умиранията, така и по отношения на бракове, разводи, миграция и т.н. Затова се казва, че са устойчиви и не може да се очакват някакви бързи промени в развитието им. 130-годишната демографска история на България потвърждава тази теза и като пример може да се даде тази демографска структура на населението като се започне от първото преброяване през 1880 година до последното през 2001 година. Ако се види структурата на населението по етническа принадлежност, ще се види колко устойчива е тя във времето. Така че ние не бихме могли да очакваме някакви резки промени. В този смисъл, структурата на българското население като относителен дял, на лицата от турски произход, на лицата от ромски произход ще бъде в тези тесни граници, които са характерни за един дълъг период преди 2011 година.
Фокус: В кои райони на страната българите са малцинство? Според зам.-председателят на ВМРО Константин Константинов в около 1/5 от територията на България българите са малцинство.
Иван Балев: Вероятно той е имал предвид Област Кърджали, Област Разград, Търговище. Но не бих казал, че там българите са малцинство. Ние говорим в НСИ за райони със смесено население. Аз мога да ви кажа точно дали има области, в които да преобладава да кажем турския етнос. Не съм сигурен, че има такава област. Не съм направил справка, но има общини. Има няколко общини в кърджалийска област, в които турското население в действителност надхвърля 50% от общото население.
Фокус: А по отношение на ромското население?
Иван Балев: По отношение на ромското твърдя, че няма нито една община, в която ромското население да е преобладаващо, т.е. да надхвърля дела на българското население. Техният относителен дял е най-висок в някои общини от Област Монтана, в някои общини в Област Сливен, но като цяло не надхвърлят дори 1/3 от цялото население.
Фокус: Как приемате тезата, че до 2050 г. българите ще бъдат екзотично малцинство?
Иван Балев: Малко така с усмивка я приемам, защото според нашите прогнози, които са разработени в НСИ, а те са съобразени с методологията на прогнозите, които се извършват във всички страни-членки на ЕС и според най-реалистичния вариант България през 2050 г. ще бъде 6,5 млн. души. Говоря за цялото население на България. „Екзотично малцинство” – вероятно те имат предвид броят на лицата от български произход. Съществуват доста държави, които са доста по-малки като брой население, страни-членки на ЕС, като се вземе примерно една Дания, Финландия, Норвегия. Те са в рамките на 5 млн. и никой там не говори, че примерно финландците са екзотично малцинство във Финландия. Там също имат една група шведско население, но никой не поставя въпроса, че финландците са станали малцинство. През 2050 г. абсолютно убеден съм, че българите отново ще преобладават в общия брой на населението и изобщо не може да се говори, че ще бъдат малцинство.
Фокус: В самото начало на разговора споменахме миграцията, хората, които са напуснали страната – как стои въпросът с миграцията вътре в страната? Има ли райони, които са започнали наистина да се обезлюдяват за сметка на други?
Иван Балев: Обезлюдяването на цели райони в България е факт и той не е характерен за последните 2, 3, 5 години. Обезлюдяването е успоредно с общото намаление на броя на населението, а то както е известно започва от 1990 г., когато за първи път в демографската история беше отбелязан отрицателен прираст. Така че обезлюдяването не е толкова дори вследствие на вътрешно миграционни процеси. Те са имали своята роля много преди това – през 50-те години на миналия век, когато вследствие на индустриализация, на преминаване на селското стопанство на промишлени основи, много голяма част от селското население на страната се премести да живее в градовете. Тогава всъщност се положиха основите на това обезлюдяване. Така че то не може да се свърже като някакъв резултат от последните години. А иначе в рамките на страната вътрешната миграция има няколко основни направления. В момента най-големият вътрешно-миграционен поток е от малките градове към големите градове, защото селата в България вече нямат потенциал, нямат ресурс, който да продължава да се изселва в големите градове. По-скоро действително миграцията е от малки градчета към големи градове. Има и един обратен поток от градове към села. Това са главно лица, които за съжаление са навършили пенсионна възраст, пенсионирали са се. Това са лица, които да речем преди 30-40 години са се преселили в градовете и сега след пенсионирането са запазили своите къщи, своите домове в селата и сега просто се връщат в тях. Това е едно ново направление през последните 10-15 години, а именно миграция от градовете към селата.
Фокус: Т.е. няма опасност селата да обезлюдеят съвсем.
Иван Балев: Има села, примерно около 300, които са с население под 10 души. В България мисля, че бяха 148 селата, които са изобщо без население. Нормално е едни такива села, които са останали с по двама, пет или седем души рано или късно, дори да се връщат в тях хора, да се обезлюдят. Този процес на обезлюдяване в страната най-силно засяга селата. Има цели общини и райони, покрай западната граница например, където всички села намаляват населението си, като се започне от Видин – Брегово, Грамада, Кула и се премине през Монтана – Чипровци, Якимово, премине са София област – Годеч, Драгоман, Сливница. Това обезлюдяване е характерно също и за села, които са в Югоизточната част покрай турската граница – Странджа, Сакар. Известно е, че там още преди 20 години се предприеха мерки за обезлюдяване. За съжаление беше неуспешен този опит.
Фокус: Да ви върна на темата за преброяването през следващата година. Колко души от НСИ ще участват в това преброяване? Колко средства ще са ви необходими?
Иван Балев: В НСИ сме хората, които подготвяме преброяването като организация, като подготовка на преброяването, като методология. А в самото преброяване, както винаги в нашата демографска история, участват хора от местните органи на управление. Това са кметство, общини. И в новия закон за преброяването са разписани функциите на общините, в които ще бъдат изградени общински преброителни комисии, които имат определени задачи, свързани с преброяването. Преброяването през 2001 г. като цяло беше проведено от 40 000 души преброители и контрольори. Населените места са разпределени на 40 000 преброителни участъци. Има критерий един участък да бъде от 200-250 души. Страната се разпределя на преброителни участъци и след това се установява от колко преброители имаме нужда. Тогава вече общините имат задача да подберат въз основа на подготвени критерии от нас подходящите хора. Те не могат да бъдат случайни хора. Те трябва да отговарят на критерии като образование, като възраст. Някои изпълнявани професии не могат да участват в преброяването.
Фокус: Хора от кои професии не могат да участват?
Иван Балев: Да кажем – данъчен инспектор или полицейски служител. Хората са чувствителни на тази тема и не биха се доверили, ако разберат, че преброителите са служители на данъчната служба.
Фокус: Колко средства ще са ви необходими?
Иван Балев: В момента не мога да кажа колко ще са необходимите средства, тъй като бюджетът предстои да се гласува в МС и едва тогава може да се говори. Но по традиция ние правим едни от най-евтините преброявания в страните-членки в ЕС. Ако в другите страни, примерно средно на едно преброявано лице се изразходват 4-5 евро, през 2001 г. ние го направихме за около евро и половина. Средствата, които ще се изразходват, ще бъдат специално отпуснати от държавния бюджет на НСИ.
Фокус: Срещат ли трудности преброителите при посещение на адресите?
Иван Балев: И най-добре подготвеното преброяване, ако не получи подкрепата на населението, то просто е обречено на провал. Естествено е, че при 40 000 преброители някои от тях да имат проблеми. Но те са общо взето много малко. Точно затова за първи път през следващата година сме решили да използваме възможностите, които предлага глобалната мрежа Интернет за преброяване. Ще бъде подготвен електронен вариант на преброителната карта. Той ще бъде качен със съответните защити на страницата на НСИ. Всички лица, които имат някакви съмнения относно посещението на преброители, ще могат да попълнят тези карти и да ни ги изпратят.
Фокус: Ще бъде ли необходим електронен подпис?
Иван Балев: Не. Тук ще бъде изградена една система за защита. Тези лица, които ще попълнят съответните електронни формуляри, ще получат съобщение, че техните карти са получени при нас и когато преброителят ги посети, те ще предоставят това съобщение, че са се преброили по интернет.
Фокус: Т.е. няма да могат да се правят опити за манипулиране на данните?
Иван Балев: В никакъв случай не можем да допуснем такова нещо. Всички мерки ще бъдат взети, за да се избегне такова манипулиране. Няма да може двойно, тройно или пет пъти да се преброява едно лице, защото освен ЕГН лицата трябва да попълват и адрес.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

21 юни 2010 | 18:15 | Агенция "Фокус"