Премини към основното съдържание

НСИ стартира интернет страница във връзка с 96-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС и на Шестото заседание на Комитета на Европейската статистическа система

Публикувано на: 14.06.2010 - 11:40
НСИ стартира интернет страница във връзка с 96-та Конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС (DGINS)1 и на Шестото заседание на Комитета на Европейската статистическа система (ESSC), които ще се проведат на 29 септември - 1 октомври 2010 г. в София. Адресът на сайта е http://www.dgins-sofia2010.eu.
Конференцията представлява ежегодната среща на върха в областта на статистиката в ЕС. Провежда се от 1953 досега.

На нея присъстват освен ръководителите на статистически служби на всички европейски държави, така и ръководители на статистическите отдели от повече от 10 международни организации – ООН, Световна Банка, МВФ, Юнеско и др. В София ще се обсъжда стратегическото развитие на статистиката до 2020 г. в отговор на новата стратегия на ЕС – „Европа 2020”.
Темата на конференцията е "Измерване на напредъка, благосъстоянието и устойчивото развитие". Ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС ще обменят опит и идеи за по - добро измерване на напредъка в три направления: разпределението на доходите и потреблението на домакинствата, устойчивостта на околната среда и измерването на качеството на живот.

1Directeurs Generaux des Instituts Nationaux de Statistique (DGINS)