Сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка.
Свойствата на какаовите зърна били открити от ацтеките. За тях шоколадът бил „храна на боговете“ и според древните обичаи го свързвали с плодовитостта на жените.
Едва в началото на 20-и век шоколадът започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.
В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.
Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година.
По случай празника Националният статистически институт „черпи“ потребителите с данни за производството, продажбите и потреблението на шоколад в България.