Премини към основното съдържание

Резултати от Националния кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици 2022

Публикувано на: 18.03.2022 - 14:10

Националният кръг на Петата европейска олимпиада по статистика за ученици 2022 приключи успешно въпреки затрудненията, породени от световната пандемия COVID-19. В двата етапа на националния кръг  участваха 1 043 ученици от 406 отбора - 717 ученици от 277 отбора в Категория А и 326 ученици от 129 отбора в Категория Б. Националните образователни центрове, които имат отбори, са 104. По този показател България е на едно от първите места сред всички държави, представени в състезанието. На практика има пълно териториално покритие на страната. Най-изявени в участието си са градовете Пазарджик, Варна, София, Хасково и Добрич. За пета поредна година свои представители имат  Русе, Сливен, Бургас, Козлодуй, Троян, Гоце Делчев и Генерал Тошево.

Победители в Категория А са:

  1. Отбор „DATAPOWER“ от НТБГ в София с 98.9 точки.
  2. Отбор „NO_FEAR“ от ПГИМ в Пазарджик с 98.5 точки.
  3. Отбор „ВДМ-ВАРНА“ от МГ „Д-р Петър Берон“ във Варна с 98.1 точки.

Победители в Категория Б са:

  1. Отбор „TEAM-PRO“ от ПГИМ в Пазарджик с 97.0 точки.
  2. Отбор „VETROGRAD“ от ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“ в Сливен с 96.7 точки.
  3. Отбор „ANDROMEDA“ от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково с 96.3 точки.

И през тази година ще се проведе допълнителен етап в олимпиадата на национално ниво. Първите пет отбора от всяка категория получават правото да премерят сили за участие в европейския кръг. Те ще имат възможност да презентират и защитят своите идейни видеопроекти по темата „Околна среда и статистика“ на публичен конкурс.

Идейните проекти ще бъдат оценявани по два начина: с предварително гласуване онлайн и от жури. Двата отбора от всяка категория с най-висока комплексна оценка ще заснемат двеминутен видеоклип, с който ще представят България на европейския кръг на олимпиадата.

Пълният списък с резултатите от националния кръг можете да видите на: https://www.nsi.bg/esc-2022/esc_results.htm

Националният статистически институт благодари на всички за участието, поздравява победителите в националния кръг и пожелава успех на олимпийците, които ще продължат напред!