Премини към основното съдържание

Започна изплащането на възнагражденията на преброителите и контрольорите

Публикувано на: 09.12.2021 - 17:20

Националният статистически институт започна изплащането на отработените възнаграждения на преброителите и контрольорите, участвали в Преброяване 2021. До 15 декември над 18 000 преброители и близо 5 000 контрольори ще получат възнагражденията си по личните си банкови сметки. Тези, които нямат или не са предоставили номер на сметка при сключването на договорите, ще могат да получат парите си на гише във всеки клон на банка ДСК.

Получените суми ще бъдат с предварително удържани данък и осигуровки. Това значи, че индивидуалната нетна сума ще зависи от осигурителния доход на всеки човек. Служебните бележки, необходими за подаването на годишните данъчни декларации на физическите лица, ще бъдат получени на електронна поща в началото на следващата година.

От изплатените до момента възнаграждения се вижда, че средно на един преброител заплащането е 617 лв. То се влияе от броя на поетите преброителни участъци, електронно преброените домакинства в тях, броя жилища и лицата, преброени на хартия. При контрольорите то е фиксирано – 70 лв. за един преброителен участък, като един контрольор е отговарял средно за 6-7 участъка.

НСИ благодари на всички преброители и контрольори за добре свършената работа и им желае весели коледни и новогодишни празници и успешна 2022 година!