Премини към основното съдържание

Доклад на ЕСС 2014

Публикувано на: 01.06.2015 - 14:21
Целта на Доклада на ЕСС е да предостави поглед към света на eвропейската статистика, произвеждана и разпространявана от Европейската статистическа система (ЕСС).

Настоящото издание представя организацията на ЕСС, ключовите й инициативи през 2014 г. и в две отделни статии се фокусира върху предизвикателствата, свързани с измерването на глобализацията, с модернизираната методология за изчисляване на БВП, както и с Европейската система на национални и регионални сметки (ESA 2010), успешно внедрена  в ЕСС през миналата година.

Стефан Лундгрен, ръководител на Стратегическата група за партньорство на ЕСС, обединяваща генералните директори на националните статистически институти, очертава основните предизвикателства пред Европейската статистическа система, а Андреас Георгиу и Джорджио Алева, генерални директори на статистическите служби на Гърция и Италия, обобщават основните резултати от председателствата на Съвета на Европейския съвет, поети от техните страни през миналата година.

Накрая Инеке Стууп, председател на Европейския статистически консултативен комитет (ESAC), която представлява широк спектър от частни и институционални потребители на статистика, разяснява работата и мисията на ESAC.

Изданието също така предлага материали от отделните държави членки по посочените теми.