Премини към основното съдържание

Посещение на делегация от Комитета по статистика на Република Казахстан

Публикувано на: 01.06.2015 - 10:25
На петдневно посещение от 1 до 5 юни в Националния статистически институт е делегация от Комитета по статистика на Република Казахстан.

Посещението е в рамките на Туининг проект, финансиран от Световната банка, и изпълняван от Федералната статистическа служба на Германия, по който бенефициент е Комитетът по статистика на Казахстан. Целта е да се придобият теоретични и практически познания за извършване на подготвителната и основната работа по организиране и провеждане на Преброяване 2020 г. в Казахстан на базата на опита на напредналите в тази област страни.

Срещата между представителите на двете институции беше открита от заместник-председателя на НСИ г-жа Диана Янчева.

По време на посещението експерти от централното управление на НСИ и ТСБ-Варна ще проведат обучение и ще запознаят казахстанските си колеги с българския опит в областта на преброяването на населението.

Основните акценти в обучението са:
• законодателна рамка на преброяването
• организация, провеждане и методология
• методи на регистрация на данните
• ИС „Преброяване 2011” - автоматизация на процесите
• актуализация на статистическия регистър на лицата с данни от преброяването
• ИС „Демография” - основно средство за производство на текуща демографска статистика
• качество и разпространение на данните от преброяването.

Експертите от Казахстан ще бъдат запознати със структурата и функциите на Териториално статистическо бюро - Варна, както и с организацията на Преброяване на населението 2011 във Варненска област.

Двустранната среща ще допринесе за активизиране на сътрудничеството в областта на статистиката и за по-нататъшното развитие на добрите отношения между двете институции.