Премини към основното съдържание

НСИ отбеляза професионалния си празник

Публикувано на: 26.06.2014 - 12:17
С Ден на отворените врати в Централното управление в София и 28-те териториални статистически бюра в страната Националният статистически институт отбеляза професионалния си празник. Денят на българската статистика се чества на 25 юни - на тази дата през 1880 г. е създадено Статистическо-организационното отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски в обръщението си към служителите по повод празника заяви, че респектът към професията на статистика зависи от качеството на информацията, която се събира, обработва и предоставя на държавните органи и обществото, за да се вземат адекватни решения.

Емил Димитров, директор на дирекция „Статистика” в БНБ, поздрави българските статистици за празника и отправи пожелание статистиците да запазят престижа на НСИ, като продължат да разширяват обхата на изследванията и източниците за производство на статистическата информация.

Ден на отворените врати се проведе и в териториалните статистически бюра на НСИ в страната, където всички желаещи граждани имаха възможност да се запознаят с начините за събиране, обработка и разпространение на статистическата информация.