Премини към основното съдържание

Председателят на НСИ г-н Сергей Цветарски и ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев подписаха Рамково споразумение за сътрудничество

Публикувано на: 23.06.2014 - 12:09
Председателят на Националния статистически институт г-н Сергей Цветарски  и ректорът  на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев подписаха Рамково споразумение за сътрудничество между НСИ и университета. Двустранното споразумение беше подписано в  присъствието на  г-жа Диана Янчева - заместник - председател на НСИ, и  на ректорското ръководство на УНСС -  доц. д-р Иван Стойчев, директор на Института за следдипломна квалификация, и доц. д-р Венелин Бошнаков, главен секретар по науката на УНСС.

Рамковото споразумение  предвижда двете институции да координират действията си  при подготовката на нови кадри и повишаване на квалификацията на работещите в системата на НСИ, както и съвместно осъществяване на изследователска дейност, насочена към решаване на конкретни задачи на статистическата теория и практика.

Документът  регламентира участието на УНСС  при разработването на Националната програма за статистически изследвания, при изготвянето на анализи в областта на населението, икономиката и околната среда, както и при обсъждането на  методологически и методически въпроси, свързани със статистическите изследвания като теория и практика.

Предвижда се обучението на бакалаври и магистри да бъде съобразено с потребностите на НСИ, да се създадат условия за непрекъснат образователен процес и постоянно актуализиране на знанията на кадрите на института, за привличане на водещи експерти по съвместни програми, курсове и проекти.

Националният статистически институт ще осигури осъществяването на студентски стажове и преддипломни практики, консултанти в практическата подготовка на студентите, експерти при обучението по статистика и иконометрия и други. Университетът ще получава безвъзмездно информация от статистическите изследвания на Националната статистическа програма и други изследвания.

Г-н Цветарски, който е възпитаник на УНССС,  проектира възможностите на споразумението от създаването на европейски формат висше обучение на статистици до перспективното сътрудничество в научната област на академично ниво.

Председателят на НСИ изрази увереност от ползотворното сътрудничество на двете институции и тяхната градивна роля в областта на статистическата наука и практика.

За координатор по изпълнението на споразумението от страна на НСИ беше определена г-жа Галя Статева,  директор на дирекция „Статистическа и ИТ инфраструктура, координация и международни дейности“.