Премини към основното съдържание

НСИ започна работа по проект „Подготовка за обмен на микроданни за вътрешнообщностната търговия между държавите – членки на ЕС”

Публикувано на: 14.03.2014 - 11:15
Националният статистически институт разширява участието си в реализацията на европейския проект за модернизация на вътрешнообщностната търговска статистика (SIMSTAT). НСИ се включи и в изграждането на средата за обмен на статистическите данни за вътрешнообщностната търговия между държавите – членки на Европейския съюз.

Системата Интрастат, въведена в България през 2007 г., позволява значително намаляване на тежестта на респондентите в сравнение с митническото оформяне, но въпреки това на европейско ниво тя се счита за една от статистиките, натоварваща във висока степен респондентите. Поради тази причина след въвеждането й системата е била обект на множество дискусии и инициативи на политическо и техническо равнище.

Вземайки предвид необходимостта от по-нататъшно намаляване на административната тежест на системата Интрастат, Евростат направи предложение за нов подход - SIMSTAT (Single Market Statistics), което съдържа мерки в тази насока. Една от тези мерки е обменът между държавите на микроданни за износа в рамките на ЕС. Целта е да се осигури допълнителен източник на данни, който ще позволи на държавите членки повторно да използват произведените от другите държави членки микроданни за проверка и/или за производство на данни за собствените си пристигания в рамките на ЕС.Основните цели на проекта, който ще се осъществи по Споразумение за субсидия с Европейската комисия № 06151.2013.004-2013.572, са на национално ниво да се изгради надеждна и сигурна среда за обмен на данните за изпращанията в рамките на ЕС и да се модернизират компонентите на информационната система за съставяне на статистика на външната търговия във връзка с изискванията на подхода SIMSTAТ.

Свързаността между националните статистически институции ще се изгради през мрежата на митническите и данъчните администрации в ЕС (CCN), като Евростат ще бъде централна точка (HUB) при обмена на данните.

Проектът е с продължителност 14 месеца и приключва през март 2015 година.