Премини към основното съдържание

Националният статистически институт - домакин на среща на партньорите по проект SEEMIG

Публикувано на: 27.01.2014 - 09:50
На 28 и 29 януари 2014 г. Националният статистически институт ще бъде домакин на срещата на партньорите по проект „Управление на миграцията и нейното влияние в страните от Югоизточна Европа - международни дейности за изготвяне на стратегии, основани на доказателствата” (SEEMIG), който се реализира по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007  - 2013” (http://www.southeast-europe.net/hu/).

Председателят на Националния статистически институт д-р Ренета Инджова ще открие Пленарната сесия на работната среща, която ще се проведе в хотел "Феста", бул. "България" № 83.

Проектът е с продължителност 30 месеца (юни 2012 - ноември 2014 г.). Дейностите се изпълняват от международен консорциум под ръководството на Унгарската централна статистическа служба. SEEMIG разчита на широка мрежа от партньори - научни институти, университети, статистически служби и органи на местната власт от осем държави (Австрия, България, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения) и наблюдатели от други три страни (Албания, Грузия и Украйна).

Основната цел на проекта SEEMIG е осигуряване на надеждни данни за миграцията, пазара на труда и демографските процеси в Югоизточна Европа и необходимостта от подобряване на миграционната и свързаните с нея статистики с оглед на по-добрата оценка на взаимосвързаните процеси, касаещи миграцията, демографските процеси и пазара на труда. Във връзка с това най-важната задача на SEEMIG е събиране на съществуващите и усъвършенстване на производството на данни, свързани с миграционните процеси, с цел предоставянето на препоръки, основани на доказателства (evidence based), които да послужат за разработване на ефективни политики.

Срещата в София има важно значение за изпълнението на проекта. България ще бъде представена с две презентации. Националният статистически институт ще представи системите за производство на данни за миграцията, а Министерството на труда и социалната политика ще представи темата за трудовата миграция в България.

Ще се обсъди постигнатият напредък по отделните Работни пакети (Концептуална рамка и дефиниране на миграцията; Подобряване на системите за производство на данни; Прогнози; Стратегии и повишаване на капацитета) и ще се приеме план за дейностите до края на проектния период.

Повече информация за дейностите по проекта може да се получи на интернет адрес: www.seemig.eu