Премини към основното съдържание

Бенчмарк ревизия през 2024 г. на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) и брутния национален доход (БНД)

Публикувано на: 24.09.2024 - 11:10

Националният статистически институт извършва бенчмарк ревизия на данните за брутния вътрешен продукт (БВП) и брутния национален доход (БНД), като данните ще бъдат публикувани на 18 октомври 2024 г. - актуализирани тримесечни и годишни данни за 2023 година и ревизирани тримесечни и годишни данни за периода 2014 - 2022 година за брутния вътрешен продукт и брутния национален доход.

Ревизиите са свързани с промяна на използваната методология и изчислителни процедури на конкретни статистически показатели и са в следствие на работата по верификационния цикъл на БНД. Те се правят съгласно утвърдения Календар за разпространение на резултатите от статистическите изследвания и предварително обявения Календар на ревизии на динамични редове.

Следвайки приетите препоръки на Европейската система от сметки 2010 (ЕСС 2010) и на Хармонизираната европейската политика за ревизии (European revision policy - HERP) за хармонизиране на политиката за осъществяване на ревизии на националните сметки на европейско ниво, през 2024 г. предстои провеждане на координирана бенчмарк ревизия за държавите-членки на Европейския съюз (ЕС), страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), както и страните, участващи в преговорните процеси по разширяването на ЕС.

Както при предишните бенчмарк ревизии през 2019 г. и през 2014 г., така и сега, ще се променят ключови макроикономически агрегати като брутен вътрешен продукт, брутен национален доход, брутна добавена стойност, бруто капиталообразуване, разходи за крайно потребление на домакинствата, износ на стоки и услуги, внос на стоки и услуги и други.

Бенчмарк ревизиите са координирани ревизии, насочени към подобряване на съпоставимостта и качеството на данните в целия Европейски съюз и между различните статистически направления. Бенчмарк ревизиите могат да доведат до съществени ревизии на цели серии от данни, с оглед включване на нови източници на данни и други методологични подобрения. Този тип ревизии следва да се извършват поне веднъж на всеки пет години. Последната бенчмарк ревизия за България е проведена през 2019 г.

Повече информация за хармонизираната бенчмарк ревизия през 2024 г. и очакваните промени може да бъде намерена в Брой 2 на Списание „Статистика“, юни 2024 г., НСИ (на български език).

Прессъобщение